Vložil ivanq, 23. Červen 2016 - 13:49

Dlouhodobě se na tomto portále vede spor o to, jestli příspěvky, které platíme podle § 1180 odst. 1 NOZ jsou něco jako vklad do spořitelny, tj. jako peníze, které máte právo dostat zpátky, nebo jestli to jsou peníze, které se k vám již nikdy nevrátí, ale budou čekat na svoji příležitost na účtu dlouhodobých záloh v účetnictví vašeho SVJ (nejčastěji na účtu č. 995) tak dlouho, až jednou budou utraceny – např. za vymalování chodby, opravu střechy, zateplení apod.?

Na účet 955, který se často pracovně nazývá fond oprav, přispívají vlastníci měsíčně částkou, která odpovídá jejich podílu na společných částech, tj. zpravidla úměrně počtu metrů čtverečních podlahové plochy jejich bytu.

Prakticky se to řeší tak, že na schůzi vlastníků si vlastníci odsouhlasí měsíční příspěvek do fondu oprav ve výši např. 25 Kč na metr čtvereční.

Kdo má informaci, kolik metrů čtverečních činí součet metrů čtverečních za všechny byty, ten si umí spočítat, kolik peněz přibude každý měsíc do fondu oprav (předseda to určitě umí, nebo je vůl). Zjistit kolik z toho přispíváte každý měsíc do fondu oprav konkrétně Vy, je jednoduché. Stačí vynásobit velikost podlahové plochy Vašeho bytu odsouhlaseným příspěvkem. Jestliže např. velikost podlahové plochy Vašeho bytu je 70 metrů čtverečních, a odsouhlasili jste si měsíční příspěvek 25 Kč na metr čtvereční, potom Vy do fondu oprav přispíváte každý měsíc 70×25 = 1750.- Kč.

Do fondu oprav se ale nejen přispívá, ale také se z něho čerpá. Jak jsem již uvedl, platí se z něho např. vymalování chodby apod. Konečný stav peněz na fondu oprav se potom zjistí jako rozdíl mezi tím, kolik jsme jako vlastníci do fondu již přispěli a tím, co bylo na opravy apod. dosud vyčerpáno.

Konečný stav na účtu 955 zjišťuje každý měsíc pro předsedu vaše paní účetní. Je to důležitá informace, protože podle ní se předseda rozhoduje, co se bude opravovat, revitalizovat, atd. a co ještě musí počkat.

Teď mohu odpovědět na Vaši otázku. Má vlastník umět sám si vypočítat, jakou částkou se podílí na částce, kterou jste si za poslední léta nasyslili ve fondu oprav?

Podle mne to má umět a není to složité. Uvedu příklad. Dejme tomu, že na účtu 955 je konečný zůstatek 600.000.- Kč, součet metrů čtverečních za všechny byty je 1.700 m2 a Váš byt má podlahovou plochu 70 m2.

Potom v tomto případě platí, že na konečném zůstatku 600.000.- Kč byste se Vy osobně podílel částkou 24.705,90 Kč. (70*600000/1700).

To ovšem neznamená, že na ty peníze máte nárok. Máte nárok (a povinnost) sledovat, kontrolovat a žádat, aby výbor s těmi penězi hospodařil v souladu s usnesením shromáždění.

S pozdravem Ivanq.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.