Vložil Magda3 (bez ověření), 21. Červen 2016 - 7:41

Největší problém je v definování „vlastní správní činnosti“.

Nesouhlasím s tím, že vyúčtování služeb je vlastní správní činností. Náklady na rozúčtování služeb může být klidně na základně rozhodnutí vlastníků rozděleno jinak, protože jde o službu, nikoli správu domu. Účetní firma by neměla mít problém s tím, aby vám uvedla kolik z fakturované částky je za účetnictví a kolik za vyúčtování služeb. Dokonce ani u každé jednotky nebude stejná pracnost vyúčtování. Bytová jednotka bude mít mnohem pracnější vyúčtování než například garáž.

Nesouhlasím ani s tím, že právní služby a náklady na vymáhání dlužných částek je vlastní správní činnost. To tedy opravdu není. SVJ vymáhá tyto částky za vlastníky a vlastníci za nevymoženou část ručí každý svou velikostí vlastnického podílu. I tyto služby se dle mého názoru musí vyúčtovat dle velikosti podílu.

Ani odměna výboru není z velké části nákladem vlastní správní činnosti. Velkou část této odměny členové dostávají za to, že se starají o cizí majetek. Nikoli proto, že se starají o blahobyt a rozkvět SVJ samotného.

Domnívám se, že i vlastní správní činnost SVJ by měla být rozdělena mezi vlastníky podle velikosti jejich podílů, ale pokud už SVJ trvá na tom, že rozúčtuje na jednotky, pak je velmi důležité určit, co vše spadá pod vlastní správní činnost. Možná pak zjistí, že jde o tak zanedbatelné částky a že je pracnější určit, kdy jde o vlastní správní činnost, že od tohoto nesmyslu ustoupí.

Magda

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.