Vložil N. Klainová (bez ověření), 12. Červen 2016 - 15:16

Paní Janico, napsala jsem, že tu už nebudu odpovídat, ale musím. S panem Kruppem se v duchu ptám – v čem je problém?

Píšete: „Cokoliv se může jeho osobě stát a co pak s penězi, které nestačil dát do pokladny?“

Ptám se:

A co když se předsedovi kteréhokoliv SVJ něco stane, když si vybere peníze z účtu SVJ a zůstanou mu v peněžence? Třeba nedával pozor na cestu, protože myslel na to, jak co nejrychleji vyhotovit příjmový pokladní doklad, než ho přejede auto. A ono ho trochu přejelo. Teď je v nemocnici. Nestačil vyhotovit pokladní doklad a vložit peníze do trezoru, ani je nestačil podle plánu potom z trezoru vyndat, jít nakoupit kancelářské potřeby za 50 Kč, vyhotovit výdajový pokladní doklad, abyste měli na účtu 211 ten správný zůstatek?

Stane se úplně to samé, co se tu řeší pořád dokola.

Takže znovu a podle účetních předpisů: Dokud předseda nebo jiný člen SVJ zodpovědný za nakládání s hotovostí v kterémkoliv SVJ nedoloží vybranou částku např. 3 tis. Kč, bude tato částka součástí zůstatku na účtu 261 Peníze na cestě nebo na účtu 37× Pohledávky za předsedou (Zálohy k vyúčtování) – na názvu nezáleží. Ale bude to účet pohledávek.

Záleží na tom, jestli bude ve vnitřním předpisu pro vedení účetnictví uvedeno, že předseda dostává zálohu k vyúčtování, nebo jestli si vede pokladní agendu sám – obě varianty, které mohou mít ještě řadu alternativ, samozřejmě se všemi podrobnostmi, termíny atd.

Do doby, než ten vnitřní předpis vznikne, musí mezi pohledávkou a PNC rozhodnout někdo, kdo bude vědět, co dělá a proč. Třetí cestu neznám.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.