Vložil ivanq, 12. Červen 2016 - 15:06

Loreto, než začnete předsedu podezírat z nekalých úmyslů, tak vám řeknu, jak toto máme zařízeno v našem SVJ.

  1. Jestliže má vaše SVJ (běžný) účet u banky, potom také existuje osoba, která má k tomu účtu dispoziční právo. Určitě je to též váš předseda, protože kdyby to dispoziční právo neměl, tak by mu banka nedovolila žádné peníze nikam převádět.
  2. Je běžnou praxí, že předseda má u sebe určitý (shromážděním odsouhlasený) finanční obnos, ze kterého platí drobné výdaje pro společenství, např. nákup rohožky ke vchodovým dveřím do domu, koupi žárovky na chodbu atd. Samozřejmě, že jak velkou částku může předseda vyzvednout, na co ji může použít, a jak to budete kontrolovat, to musíte mít projednáno a odsouhlaseno shromážděním.
  3. Ve vašem účetnictví jistě máte účet 221 – Účet v bance. Doporučuji zavést si ve vašem účetnictví ještě jeden účet, který má označení 211 – Pokladna. Tam se budou účtovat (a hlídat) ty drobné peníze, se kterými bude předseda hospodařit (ve vašem případě je to těch 3000.- Kč).
  4. To, že jste pozorná a že jste si hned všimla (pravděpodobně z výpisu z účtu), že si předseda nechal převést z běžného účtu společenství na svůj osobní účet 3000.- Kč, za to je potřeba Vás pochválit.
  5. Kam si ale předseda schová těch 3000.- Kč, aby je měl v případě potřeby hned k dispozici, to Vám už může být jedno. Může je nosit po kapsách, může je mít v malé pokladničce v šatníku, nebo si je může nechat na svém osobním účtu.
  6. Důležité však je, aby ty 3000.- Kč byly bez meškání ve vašem účetnictví převedeny z účtu 221 na účet 211.
  7. Jak se to dá udělat, na to jste se zde ptala. Dostala jste dvě kvalitní odpovědi: od paní Klainové a ode mne. Tak se podle svého uvážení některou z nich řiďte.

S pozdravem důvěřuj a prověřuj, Ivanq.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.