Vložil N. Klainová (bez ověření), 12. Červen 2016 - 11:35

Paní Loreto, a právě v tom je největší problém, že nemáte přesně stanovena pravidla, o kterých jsem psala v příspěvku 3 b).

Pan Poznámka by si měl prostudovat účetní předpisy a až potom označovat některé mnou popisované varianty účtování za nesprávné.

Např. zálohy k vyúčtování se účtují už celá desetiletí a vykazují se v rozvaze v aktivní položce B.II.6. Pohledávky za zaměstnanci. Pokud jsem uvedla účtovou skupinu 37, neznamená to, že je to špatně. V předchozí právní úpravě bylo, že se závazky a pohledávky k členům SVJ účtují právě v účtové skupině 37. V tomto případě se zůstatek zálohy vykáže v položce B.II.17. rozvahy (§ 15 odst. 4 Vyhlášky).

To, že předpisy pro nevýdělečné organizace neuvádějí, že se tak může účtovat i v SVJ, neznamená, že je vyhláška č. 504/2002 Sb., pro SVJ nepoužitelná. Je použitelná, ale musí se znát a musí se s ní umět zacházet.

Mám několik vyjádření z odboru 28 MF, že je vyhláška určena různorodým účetním jednotkám. a tudíž nemůže popisovat speciality SVJ. Chce to prý jen zdravý rozum. Nejdříve vytvořit vlastní postupy, které nebudou v rozporu s vyhláškou a potom podle nich účtovat. A pokud není opravdu možné některé ustanovení vyhlášky dodržet, máme tu zákon o účetnitví § 7.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.