Výměna stoupaček - přístup do bytu, chování firmy

Vložil Tomáš Nedvěd (bez ověření), 11. Květen 2016 - 12:16 ::

Dobrý den,

mám dotaz ohledně prací na výměně stoupaček. Jedná se o činžovní dům cca 70let starý. Firma která zakázku vyhrála, okamžitě po zahájení prací zrušila celý harmonogram bourání, výměn atd. neboť je hned v prvním bytě překvapil světlík. Tudíž došlo k přesunu jedné větve stoupaček na termín v harmonogramu označen jako ukončení prací. Bohužel se jedná zrovna o větev která vede do mého bytu, ve kterém žije moje matka, která si dle prvního harmonogramu nahlásila dovolenou a není pro ní jednoduché si brát volno dle toho jak stavaři pracují. Firma zahájila práce na druhé větvi stoupaček a požaduje opět přístup do bytu k bouracím pracím. Tentokrát proběhlo upozornění telefonicky poprvé 3 hodiny dopředu, podruhé asi 30 minut. Po prvním telefonátu jsem se byl přímo na místě a bylo mi oznámeno, že chtějí bourat zeď na druhé straně bytu od větve stoupaček do mého bytu. Z důvodu, že je to pro ně jednodušší, pro výměnu do sousedících bytů. Dle projektové dokumentace se jedná o odstranění kuchyně v bytě ke kterému stoupačky vedou. U mne se jedna o odstěhování nábytkové stěny a zpřístupnění komplet celého bytu pro bourání a s tím související nepříjemnosti. Vzhledem k tomu, že jsem to na první výzvu neakceptoval a do bytu je nevpustil, s tím, že jim nic nebrání v pracích z bytu ke kterému stoupačky vedou, objevil se druhý den všude po domě dopis, ve kterém firma jmenovitě označila mou matku ze sabotáže prací a z nutnosti nechat staré rozvody a následky atd. atd. atd. Vzhledem k tomu moje matka podlehla tlaku firmy a práce nechá provést i za cenu dalšího nuceného volna a BORDELU v celém bytě.

Zajímá mě tedy jaké mám možnosti s tímto zacházet dál, jaké mám práva jako majitel? Zda jsem povinen zpřístupnit stoupačky k sousednímu bytu, jen pro ušetření práce najaté firmy. Je nastavena zákonem doba a způsob oznámení požadavků a termínu pro přístup do bytu? Zda si mohou dovolit psát výzvy do celého domu ( firma ne SVJ )? Také by mne zajímalo kdo je při těchto pracích zodpovědný za ochranu majetku v bytě – podlah, obkladů, nábytku. Pokud mi při bouraní poškodí podlahy, popřípadě něco víc, mohu a pokud ano tak po kom, vymáhat škodu?

Předem děkuji za odpověď. Rád bych docílil alespoň omluvy pro svoji matku.

Pěkný den

Tomáš Nedvěd

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.