Vložil ivanq, 8. Květen 2016 - 12:13

Váš dotaz se týká situace, kdy ve vašem SVJ došlo k odvolání dosavadního předsedy a na jeho místo byl zvolen předseda nový. Odchylka od zaběhnuté praxe je v tom, že jste si za nového předsedu zvolili právnickou osobu, konkrétně SBD, které bylo původním vlastníkem budovy. To není zakázané, pokud jsou splněny podmínky § 1205 odst. 2 NOZ. Bývalý vlastník budovy, SBD, pravděpodobně v minulosti zpracovalo prohlášení vlastníka a první stanovy a asi bylo určitou dobu vaším správcem. Nyní se stalo předsedou Vašeho SVJ. Po zvolení za předsedu musí SBD stanovit svého zástupce, tj. konkrétní fyzickou osobu, která bude funkci předsedy vykonávat. Proto muselo projednat své zvolení v představenstvu a určit svého zástupce – fyzickou osobu. Zápis této osoby do veřejného registru je proto možné považovat za jeden z prvních úkonů, který SBD udělalo při plnění funkce vašeho předsedy.

(Zde částečně odbočím od tématu. Jestliže SBD své zvolení za předsedu vašeho SVJ přijalo, můžete očekávat, že přijde s dalším požadavkem, a sice uzavřít příkazní smlouvu, pokud taková smlouva již neexistuje; v tom případě bude požadovat dodatek k ní. Bude chtít konkrétně stanovit, co bude SBD dělat a co to bude stát. Zde již stoupám na tenký led, protože předjímám, že SBD si uchová svoji funkci „správce“ a „předsedy“ vašeho SVJ. Nezapomeňte, že SBD se bude v obou funkcích odpovídat za svoji činnost vám, ne vy jí. Vlastníci budou platit, rozhodovat a kontrolovat. SBD bude navrhovat opatření, plnit vaše rozhodnutí a hlídat zákony a předpisy.) Nyní k Vašim dotazům.

  1. Musí fyzická osoba stanovená představenstvem družstva jednat za naše SVJ vždy osobně, nebo může za sebe pověřit jiného člena našeho SVJ? Záleží na vás (= na shromáždění), co vše mu dovolíte. Logicky vzato, to byste si toho zástupce mohli zvolit za předsedu přímo. Konkrétní odpověď co jste povolili a co ne, najdete právě ve zmíněné příkazní smlouvě, ve stanovách a v zápisu do veřejného rejstříku. V něm musí být mimo jiné uvedeno, že předsedou vašeho SVJ je právnická osoba SBD, zastoupená panem/paní XY, která jedná tak a tak, a podepisuje písemnosti svým jménem a označením funkce předseda společenství. Nechcete-li úplně ztratit kontrolu, může tam být ještě dovětek, že kromě podpisu předsedy se vyžaduje ještě podpis pana/pani XZ, člena shromáždění. Také můžete do stanov jmenovat kontrolní komisi.
  2. Může pedseda zplnomocnit jinou fyzickou osobu, aby ji zastupovala na shromáždění vlastníků našeho SVJ? Může, když s tím budete souhlasit. Opět záleží na tom, jak to naformulujete do stanov.

Závěrem si dovolím dát několik kontrolních otázek Vám a ostatním návštěvníků tohoto portálu, kteří zde hledají pomoc. Znáte číslo běžného účtu vašeho SVJ a máte přístup k jeho výpisům? Znáte identifikační číslo vašeho SVJ a umíte se na vaše SVJ podívat do veřejného registru? Četli jste prohlášení (bývalého) vlastníka budovy? Četli jste stanovy Vašeho SVJ? Máte možnost nahlížet do účetnictví a umíte číst informace v něm obsažené? Umíte najít svoji bytovou jednotku ve veřejném seznamu?

Jestliže na tyto otázky nemůžete odpovědět kladně, potom si z Vás můžou obchodní partneři dělat legraci a Vy to ani nepoznáte. Také nejsem žádný borec, ale bez těchto znalostí se skutečně neobejdete. Držím pěsti, studujte a ptejte se dál.

Ivanq.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.