Vložil ivanq, 7. Květen 2016 - 17:13

Myslím, že vlastník je povinen přispívat na správu domu ve zvýšené míře od okamžiku, když se stane vlastníkem zmíněné části nemovitosti. Předmětem sporu je, jestli k této povinnosti došlo ke dni zápisu změny do veřejného seznamu, nebo až po kolaudaci. Pokud Vám ani nikomu z ostatních vlastníků toto není jasné, potom vám žádné rady nepomohou a nutně potřebujete k dalšímu jednání právníka. Rozhodnutí, jestli jít k soudu nebo ne, záleží na částce, o kterou se budete přít.

V dalším (mimosoudním) jednání bych vlastníkovi doporučil dluh dobrovolně uhradit, protože v případě soudního vymáhání by se to mohlo prodražit o soudní výlohy a o příslušenství dluhu (úroky). Také bych mu spočítal, jakou částkou se obohatil na ostatních vlastnících a upozornil ho, že se to bude projednávat na shromáždění. Od správce bych požadoval pilnou spolupráci, protože má také máslo na hlavě.

Vlastník možná bude věc zdržovat, aby se nedostala před soud dřív, než bude promlčena.

Ohledně Vaší povinnosti vymáhat dluh si myslím, že to nebude tak přímočaré, jak píšete. Předpokládanou škodu (její výši dosud neznáme) utrpělo Společenství. Nejvyšším orgánem Společenství je Shromáždění. To bude proto rozhodovat, jakým způsobem se bude domáhat svých práv. Rozhodnutí shromáždění může být od dluh prominout až po najmout právníka a soudit se. Vaším úkolem a úkolem výboru bude připravovat kvalitní podklady a zajišťovat realizaci přijatých usnesení.

Ivanq.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.