Vložil lake, 2. Květen 2016 - 16:38

Psalo se: „… proto se povaha existujících společenství bude řídit novou právní úpravou“.

To samozřejmě není pravda. Nová právní úprava se vztahuje pouze na právnické osoby vznikající podle NOZ od 1.1.2014, ode dne účinnosti NOZ.

SVJ(2000) je osoba s omezenou právní způsobilostí podle ZoVB.

  • Podle § 15 odst. 1 NoZ platí, že právní osobnost je způsobilost mít v mezích právního řádu práva a povinnosti.
  • Podle § 15 odst. 2 NoZ platí, že svéprávnost je způsobilost nabývat pro sebe vlastním právním jednáním práva a zavazovat se k povinnostem (právně jednat).
  • Podle § 16 NOZ platí, že právní osobnosti ani svéprávnosti se nikdo nemůže vzdát ani zčásti; učiní-li tak, nepřihlíží se k tomu.

V NOZ chybí jednoznačné a určité přechodové ustanovení, které by z SVJ(2000) udělalo SVJ(2012) podle jiné právní úpravy. Je tedy zjevné, že fantazie o „překlopení“ SVJ(2000) na SVJ(2012) jsou pouze nesmysly, které nemají oporu v právu.

Přechodová ustanovení v NOZ samozřejmě jsou, ne však pro SVJ(2000). Stačí si je přečíst – SVJ tam není zmíněno. Podle konstantní judikatury Ústavního soudu tedy žádná retroaktivita nenastala. Platí pouze to, co si vlastníci s právnickou osobou určili ve stanovách. Stanovy jsou soukromoprávní smlouvou sui generis. Vztahuje se na ně tedy § 3028 NOZ. Do toho nepřísluší státu strkat nos.

Opačné názory jsou protiústavní bláboly.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.