Nedobrovolné SIPO

Vložil Zdeněk888 (bez ověření), 27. Duben 2016 - 23:36 ::

Hezký den,
Jsem vlastník bytové jednotky v bytovém domě kde je nadpoloviční většina bytů v soukromém vlastnictví, zbytek je ve vlastnictví SBD, platby předepsaných záloh byli prováděny každý měsíc prostřednictvím SIPO, správu domu provádělo SBD a s jednotlivými vlastníky mělo „Smlouvu o zajišťování správy společných částí domu“ kde bylo smluvně ujednáno, že měsíční platby budou prováděny prostřednictvím SIPO.
V prosinci 2015 založeno SVJ (první schůze, notářský zápis, schváleny stanovy atd.), zápis SVJ do obchodního rejstříku v březnu 2016. Předpokládám, že původní individuální smlouvy mezi dosavadním správcem a jednotlivými vlastníky bytů pozbývají tímto okamžikem účinnosti tj. dnem zápisu SVJ do OR, tedy v mém případě v březnu 2016 viz:datum-vzniku-svj
SVJ uzavřelo s původním správcem tj. SBD v lednu 2016 mandátní „Smlouvu o zajišťování správy společných částí domu“, kde co se týče plateb jsou zde tyto klíčová ustanovení:
- Jestliže příslušný orgán objednatele neschválí výši příspěvku na správu domu pro příští období (uvedených v odst. 2., písm. b) a c) tohoto článku) je správce oprávněn vybírat od vlastníků platby ve výši schválené pro předchozí období. Nebudou-li schváleny zálohy na služby, stanoví správce vlastníkům zálohy v souladu se zákonem č. 67/2013 Sb.
- Správce se zavazuje vybírat platby od vlastníku, případně další platby související se spravovanými nemovitostmi, na účet objednatele vedený u banky.
Ve stanovách společenství jsou pouze tyto klíčová ustanovení co se týče plateb:
- Člen společenství má povinnosti určené v obecně závazných právních předpisech, těchto stanovách a v rozhodnutích orgánů společenství, a to zejména c) včas platit stanovené zálohy na úhradu služeb a uhradit nedoplatek z jejich vyúčtování nejpozději do 4 měsíců od doručení vyúčtování, e) v případě prodlení s peněžitým plněním ve prospěch společenství, které přesahuje 5 dnů ode dne jeho splatnosti, uhradit společenství poplatek z prodlení ve výši stanovené jiným právním předpisem

Současná situace je, že mě (ale i ostatním členům SVJ) odcházejí platby SIPO ve stále stejné výši jako před založením SVJ (předpokládám, že chodí na účet staronového správce tj. SBD), SVJ nemá vlastní bankovní účet ani smlouvu s Českou poštou o službě SIPO . Co se týče způsobu placení záloh není ve stanovách žádná konkrétní informace, ani se toto při založení SVJ neprobíralo a vlastně běží všechno automaticky postaru. V minulosti mi SBD odmítlo změnu plateb záloh jiným způsobem než prostřednictvím SIPO (bylo to ve smluvním vztahu mezi mnou jako vlastníkem a SBD na základě „Smlouvu o zajišťování správy společných částí domu“). Čekal jsem, že založením SVJ se placení záloh prostřednictvím SIPO konečně zbavím, ale ono se nic nezměnilo, SVJ mě odkazuje na SBD ať si to s nimi dojednám, ale staronový správce tj. SBD na SIPO trvá.
Je staronový správce oprávněn mi předepisovat platby SIPO, jaký je můj právní vztah k němu? Mám SBD vyzvat k ukončení plateb SIPO popř. odvolat souhlas se zpracováním osobních údajů, mám se s SBD vůbec bavit?
Od SVJ nemám žádný předpis plateb a vlastně jsem nic od SVJ neobdržel. Co mám udělat proto, abych se zbavil SIPO plateb? Mám natvrdo přestat platit platby SIPO, vyzvat SVJ k dodání předpisu plateb včetně platebních informací, nebo jak bych měl postupovat?

Pokud chcete nějaké další informace pro posouzení rád je poskytnu
Děkuji

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.