Vložil ivanq, 9. Duben 2016 - 18:20

Vážená Lucie,

jestliže družstvo jehož jste členem je členem společenství vlastníků, potom se společenstvím nemůžete jednat Vy, ale musí s ním jednat družstvo. Družstvo Vás může pověřit, abyste jednala jeho jménem, ale to by Vám k tomu muselo dát písemně plnou moc. To se asi nestalo a spíš bych vyjádření družstva chápal jako doporučení, abyste si vše potřebné předjednala se společenstvím sama, a až to bude hotové tak aby to družstvo jenom podepsalo, když mu to bude vyhovovat. Ať je to tak nebo tak, je správné že spolupracujete s oběma stranami. Jenom opakuji, všechna přijatá rozhodnutí musí být po právní stránce uzavřena mezi vaším družstvem a společenstvím. Jestliže se Vám podaří to vyřídit tak, že k Vašemu bytu bude patřit též zmíněná komora, potom to bude platit i po privatizaci.

Jak poznáte, že se Vám to podařilo? Ve finále, až dostanete „Smlouvu o převodu družstevního majetku do vlastnictví člena družstva“ (název se může lišit), potom v ní musíte najít ustanovení, že zmíněná komora je buď součástí bytu, nebo společnou částí přenechanou vlastníku k výlučnému užívání. Pronajímat společný prostor by asi nebylo to pravé.

Na Vašem místě bych si zjistil, zda družstvo vypracovalo „Prohlášení vlastníka (budovy) o rozdělení svého práva k domu a pozemku na vlastnické právo k jednotkám“ a toto prohlášení bych prostudoval. Od společenství bych si vypůjčil „Stanovy SVJ“ a též bych je prostudoval. Zejména bych si všímal co je součástí bytu a co patří do společných částí (domu). Také bych prostudoval § 1158 až § 1222 zákona č. 89/2012 Sb., (nový) občanský zákoník. Potom bych se znova obrátil o radu na tento portál.

S pozdravem Ivanq.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.