Vložil jizni357, 9. Duben 2016 - 15:37

Dobrý den, za několik dní tomu bude rok, co jsem opakovaně písemně žádal o doložení podkladů k vyúčtování (§ 8) a opakovaně písemně podával námitky (reklamace) ke způsobu a obsahu vyúčtování za rok 2014 dle zákona č. 67/2013 Sb. Postupně jsem podal čtyři námitky a jednu předžalobní výzvu. Žádná z námitek nebyla dodnes písemně vyřízena. Pokuta dle § 13 dosáhla výše cca 31 000,– Kč. Poslední námitku jsem podal 16. 3. 2016 a čekám na další pokračování. Správce se zatím vyjádřil, že opravu vyúčtování za rok 2014 provede při vyúčtování roku 2015.

Výbor SVJ situaci neřeší a vše nechává na správci. Správcem je bytové družstvo HODOŇAN. Ten považuje SVJ za jedno ze svých středisek, nepřipouští žádné chyby a v „jeho“ účetnictví nemám co pohledávat. Vyúčtování sice není provedeno dle platné legislativy, ale není to tak závažné, aby se tím správce zabýval. Porušování zákonů je běžnou praxí jak výboru SVJ, tak správce.

V průběhu roku jsem uplatnil předžalobní výzvu a do záležitosti byla zapojena právní kancelář. Zdálo se, že předžalobní výzva zabrala a dostanu k nahlédnutí a pořízení kopií všechny požadované doklady a reklamace se pohne kupředu. Z požadovaných dokladů jsem dostal vždy jenom nějakou část a o zbytek jsem musel znovu žádat a bojovat. Předpokládám, že když budu důsledný a vydržím, mám šanci vyhrát. Dnes mi chybí jen odpověď na způsob stanovení výše záloh za služby. Je to běh na dlouhou trať.

Pokutu je povinen zaplatit poskytovatel služeb, kterým je SVJ. Prakticky pokutu ale zaplatí všichni vlastníci SVJ, včetně vlastníka, který pokutu požaduje. Je na vlastnících, zda si to nechají líbit, nebo budou uplatňovat náhradu škody na členech výboru SVJ. Právník doporučil v prvním kroku zaslat SVJ písemný požadavek na úhradu pokuty. Když pokuta nebude uhrazena, zaslat SVJ předžalobní výzvu. Pokud i výzva zůstane bez odezvy, není jiné cesty než domáhat se svých práv u soudu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.