Jak vynutit plnění povinností.

Vložil Karel (bez ověření), 8. Duben 2016 - 5:10 ::

Dobrý den,

má již někdo zkušenost s aplikací §13 zák. 67/2013 ať již pozitivní (uplatnil ji vůči SVJ) nebo negativní (zaplatil za neohlášení počtu osob).

V mém případě: žádal jsem v dubnu 2015 o podklady k vyúčtování. SVJ samo, mi je doposud neposkytlo respektive poslalo mne za správcem. Účetní od správce mi ukázala na obrazovku počítače a řekla, že to je vše co mi může ukázat (chtěl jsem si ofotit seznam faktur došlých i placených z jakékoli validní sestavy). Nějaké faktury mi nechali zfotit, ale když začali zfocování považovat za moc dlouhé (cca 20 min), tak údajně zavolali předsedovi a pak focení ukončili s tím, že nedostali oprávnění, mi cokoli dalšího zfocovat (samozřejmě, máme ve stanovách oprávnění: nahlížet které se vykládá tak, že mi drží listinu před očima ale nesmím na ni sáhnout a smím ji vidět jen já (už ne můj účetní rádce), ale v §8/1 zákona se jasně píše o poskytnutí kopií podkladů).

Po několika týdnech jsem pak dostal i písemně (od správce), že způsob rozúčtování tepla mi neřeknou, protože to je prý knowhow a že ho spočítá počítač. Takže do dnešního dne jsem si nemohl zjistit v čem je vyúčtování za rok 2014 chybně (a ono chybné je). Nemohl jsem samozřejmě ověřit ani to, zda a jak ostatní platí (máme v účetnictví dluh půl mega, ale nijak moc to nikoho ze spoluvlastníků nebere). Předpokládám, že stejně arogantně se bude SVJ chovat i tento rok.

Situace trvá od 1.6.2015 tzn. 310 dní. Podle §13/1 zákona ve znění před novelou 104/2015, by tedy měla nastat sankce a to v období do 31.12.2015 ve výši 100 Kč/den tj. 310×100Kč =31000 Kč (domnívám se, že nižší sazba – 50Kč – bude platit až pro povinnosti vzniklé po 1.1.2016).

Je tedy zmíněná sankce spočtena správně? A je k dnešnímu dni splatná?
A pokud je splatná, jak byste postupovali? Je nutné se obrátit na soud?
A pokud splatná není, jak byste postupovali k získání těch podkladů?

Jaké máte Vy, praktické zkušenosti s aplikací sankcí podle zákona o službách?

díky za náměty, Karel

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.