Vložil X (bez ověření), 3. Duben 2016 - 2:28

To je cena za kterou jste jednotku koupil. Tuto cenu pak odepisujete. Pokud jednotku nepronajímáte a nehodláte pronajímat, tak se vás to pochopitelně netýká.

Pokud dojde ke zhodnocení (např. zateplení), pak si zvýšíte vstupní cenu a dál odepisujete. Jako kdybyste koupil za víc. Náklad na zhodnocení nelze celý uplatnit jako výdaj v jednom roce.

Pokud se pouze něco opraví (např. výměna oken za určitých podmínek, oprava střechy bez jejího zateplení, výměna výtahu za nový +/- stejných parametrů), cenu opravy vámi uhrazenou zahrnete celou do výdajů v daném roce. Cena opravy se neodepisuje.

Pokud se jedná o kombinaci oprava+zhodnocení, pak je třeba cenu rozdělit na dvě části. To může být oříšek, ale jde o to, aby to uznal FÚ.

Co se týče uplatnění paušálních výdajů, to se nevyplatí, pokud odepisujete vstupní cenu. Roční odpis je zpravidla vyšší než 30% ročního příjmu, pronájem zase tak ziskový není. Rovněž pokud pronajímáte více nemovitostí, tak nemůžete kombinovat paušální a skutečné výdaje. Musíte zvolit jen jednu možnost.

Pokud se skládají dlouhodobé zálohy na opravy, tak ty nelze uplatnit jako výdaj. Proto SVJ musí v případě použití DZO, tyto vyúčtovat, aby si vlastník pronajímané jednotky mohl dát cenu opravy do výdajů (musí na to mít doklad). V roce, kdy se DZO nepoužily to pochopitelně není nutné, stačí oznámit pouze konečný stav DZO.

NOZ to s tím příspěvkem ale tak zamotal, že tomu už také nerozumím. Pokud lze roční příspěvek na správu uplatnit jako výdaj v DP, pak samozřejmě nepotřebujete vyúčtování. Stačí jen nějaký doklad pro FÚ, kolik jste v daném roce přispěl.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.