Vložil lake, 30. Březen 2016 - 8:29

Pane Zděšený člene, co píšete je sice teoreticky možné, ale v praxi zcela nepoužitelné. Snad víte a umíte rozlišit co je oprava a co je technické zhodnocení (po stavařsku možná „rekonstrukce“). Tak z toho vyjděme.

Není obecně pravda, že by při opravě střechy bylo nutné dodržovat normové hodnoty, které neplatily v době „kolaudace“ stavby.

O tom co je NUTNÉ se rozhodne případ od případu.

(1) Nutné je vždy to, co odvrací hrozící škodu na zdraví, na životě i na majetku. Takové práce může nechat výbor provést klidně i bez předchozího upozornění, hrozí-li nebezpečí z prodlení. Na nutný účel je vždy možno oprávněně požadovat od vlastníků zálohy, jestliže tak rozhodlo shromáždění (a jestliže je určeno jednoznačně a určitě na jaký nutný účel je záloha určena).

(2) Nutné jsou nepochybně i opravy či úpravy, kterými se plní zákonem uložená povinnost. Jestliže např. v roce 2008 byly uzákoněny nové bezpečnostní předpisy pro výtahy, pak postupné úpravy výtahů ke splnění norem se podřadí pod náklady nutné. Obdobně při hygienické závadě potrubí vody bude nutné toto potrubí vyměnit, i kdyby o tom nebyli vlastníci jednotek přesvědčeni.

(3) Nutné jsou i náklady, které vyplývají z povinnosti uložené úřadem. Například povinnost uložená Stavebním úřadem opravit fasádu domu v památkové zóně, požadavek sjednotit tvar a rozměry oken na fasádě podle požadavku stavebního odboru obce, a podobně.

(4) Nutné jsou budoucí náklady, které vyplývají ze studie životnosti částí stavby a z realistického plánu oprav (Reserve study). Neplatí však, že by nákladem nutným byly náklady na jakoukoliv činnost, kterou si vtšinově schválí shromáždění (např. obalení domu polystyrenem, fotovoltaické panely na střeše, zlaté kliky vchodových dveří). K tomu, aby bylo možno posoudit, zda zálohy jsou předepsány oprávněně na nutný účel, je potřebné již při jejich schvalování znát KONKRÉTNĚ jaký je účel ke kterému se mají zálohy vybírat, tak i dobu jejich použití.

Při splnění těchto podmínek (a jde-li zároveň o prokázaný účel nutný) jsou samozřejmě vlastníci oprávněni většinově schválit zálohy, vlastník má zákonnou povinnost je hradit, a SVJ je ze zákona oprávněno tyto platby vymáhat.

Vše co jsem napsal platí pouze pro spoluvastnictví podle ZoVB. U NOZ je právní režim odlišný, je třeba vyjít z obsahu stanov.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.