Vložil lake, 30. Březen 2016 - 6:31

Přeplatky a nedoplatky na službách se řídí zákonem č. 67/2013 Sb. Ten neobsahuje nic o jakémsi „přechodu“ závazků na jinou osobu.

Naopak: **Podle tohoto zákona má KAŽDÝ příjemce služeb zákonné právo na konečné vyúčtování, které obsahuje jak zaplacené zálohy, tak skutečný náklad připadající na příjemce služeb. Z vyúčtování vzniká zákonné právo na vypořádání přeplatků a nedoplatků. Nesplní-li poskytovatel služeb svou zákonnou povinnost, následuje vymahatelná sankce v podobě zákonného poplatku z prodlení či pokuty podle zkona č. 67/2013 Sb..

Vzhledem k tomu, že zákon č. 67/2013 Sb. je lex specialis vůči Občanskému zákoníku, má přednost před obecnou právní úpravou. (Nemluvě o tom, že ani NOZ nezná žádný přechod dluhů na nabyvatele jednotky.)

Jediný celostátně platný právní předpis, který stanoví převzetí dluhů jednoznačným a pochybnost nevzbuzujícím způsobem, je obsažen v § 736 zákona č. 90/2012 Sb. o obchodních korporacích: http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-90#p736. To se ovšem týká pouze převodu družstevního podílu v bytovém družstvu.

Tak vypadá právní stav podle psaného práva a podle zdravého rozumu. Až mi někdo v NOZ najde obdobné jednoznačné a pochybnost nevzbuzující ustanovení o přechodu dluhů při prodeji jednotky, pak se o tom můžeme začít vážně bavit.

Bohužel současný stav práva v České republice je horší než tomu bylo za nacistů v Německu či za komunistů v ČSSR: nikdo si tehdy nedovolil vydávat neukázněné právní fantazie, vzniklé bez opory v zákoně, za platné právo.

lake

P.S. Do doby, než přijdou právníci k rozumu, je zjevně nutná sebeobrana (jak o ní psal pan Zděšený člen v jiné diskusi). Při koupi/prodeji bytu je třeba ve smlouvě uvést jaký bude osud dluhů převodce, kdo co uhradí, zda nabyvatel přebírá dluhy převodce, případně kterou jejich část a v jaké výši (je-li již známa). Je vhodné, aby si kupující vymínil úhradu ve dvou splátkách. Z doplatku, deponovaného kupujícím, se případně odečtou později uplatněné fiktivní nároky SVJ vůči nabyvateli, které sice zákon nezná, ale začínají být protiprávně uplatňovány.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.