Vložil zděšená (bez ověření), 31. Březen 2016 - 17:30

Pane Pavlík, jednotka je dle ZoVB buď byt. prostor=byt nebo nebytový prostor=garáž, atd. A tuto jednotku si samostatně pojišťujete. Dle NOZ jsou součástí jednotky jak bytový (nebo nebytový) prostor ale i ostatní části domu. Kde máte v NOZ, že o části jednotky (bytu), definované NOZ, rozhoduje KDO? Když v NOZ je v § 1208 např. sděleno že:

Do působnosti shromáždění patří f) rozhodování:

2. o změně účelu užívání domu nebo bytu,

3. o změně podlahové plochy bytu,

4. o úplném nebo částečném sloučení nebo rozdělení jednotek,

5. o změně podílu na společných částech,

6. o změně v určení společné části sloužící k výlučnému užívání vlastníka jednotky.

Ptám se tedy: Mám dle NOZ veškeré rozhodovací právo o bytové jednotce, kterou jsem koupila do osobního vlastnictví dle ZoVB???. NOZ totiž pojednává o bytovém spoluvlastnictví, kdy byt není samostatná jednotka, protože dle NOZ § 1159 „Jednotka zahrnuje byt jako prostorově oddělenou část domu a podíl na společných částech nemovité věci vzájemně neoddělitelné. Jednotka je věc nemovitá.“

A dle NOZ § 1208 zřejmě shromáždění může dokonce rozhodnout, že soused potřebuje větší byt a tak část „Vašeho-mého“ (např. jednu místnost) bytu se připojí k sousednímu bytu. Ano, je to absurdní a teď by mne zajímalo, jak by rozhodovaly soudy, kdyby k té situaci došlo. Tak mínusujte, ráda bych se mýlila. Bohužel, čím více se probírám NOZ, tak tím více dávám za pravdu Lakemu a Magdě.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.