Vložil Magda3 (bez ověření), 30. Březen 2016 - 1:22

No, já vidím hned několik rozdílů mezi změnou zákona v roce 2000 a v roce 2014. ZoVB upravil, jak bude probíhat správa společných částí domu a jak mezi sebou budou spoluvlastníci společných částí rozhodovat. Zákon nezasahoval do samotné podstaty mého vlastnického práva.

NOZ také nezasahuje do mého vlastnického práva. Naopak, v přechodném ustanovení stanoví, že mé vlastnické právo je i po 1.1.2014 stále vlastnické právo dle ZoVB. Ale z nějakého důvodu vykladači práva tvrdí, že mé vlastnické právo je dle ZoVB pouze dle názvu. Jinak je totožný s vlastnickým právem dle NOZ oddíl 5. § 3063 je jenom taková kamufláž. Ve skutečnosti jsem prý ani nikdy žádnou jednotku nevlastnila.

Důvodem pro takový výklad je, že je nepohodlné přemýšlet o tom, o jakou jednotku jde. To je moc pracné a nepraktické. Dvojkolejnost se nepřipouští.

A to je opravdu hodně špatný důvod k tomu, aby mi někdo vyvlastnil jednotku.

Další zásadní rozdíl mezi lety 2000 a 2014 je ten, že zákonodárce v ZoVB v přechodném ustanovení jasně uvedl, že vlastníci bytů nebo nebytových prostorů, jimž vlastnické právo vzniklo podle dosavadních právních předpisů, se ode dne účinnosti tohoto zákona považují za vlastníky jednotek podle tohoto zákona.

NOZ v § 3063 tvrdí pravý opak.

Magda

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.