Vložil zdeseny clen SVJ, 27. Březen 2016 - 13:09

Pokud jste ohledně zplácení úvěru SVJ neuzavřeli nějakou písemnou smlouvu, která by to eventuelně mohla změnit a odpojit tento dluh od jednotky a připojit jej osobě a nebudu zde konstruovat, jak by taková smlouva měla vypadat, platí, že dokonce i dluh v podobě úvěru SVJ přejde na nabyvatele.

Alespoň takto soudí ústavní soud, viz IV.ÚS 3108/15 http://kraken.slv.cz/IV.US3108/15

Krajský soud nevykročil z ústavního rámce své rozhodovací činnosti, pokud na základě dostatečného skutkového i právního hodnocení věci dospěl k ústavně konformnímu závěru, podle kterého přešel podle § 1186 odst. 2 obč. zák. na stěžovatele jako nabyvatele nebytové jednotky i závazek z úvěru od banky čerpaného za účelem opravy budovy, resp. povinnost podílet se na jeho splácení formou příspěvků do fondu oprav. Krajský soud přihlédl i k okolnosti, že stěžovatel, který byl před převodem jednotky jejím nájemcem, si musel být vědom investic do oprav domu a s tím případně spojeného zadlužení; ze zákona navíc plyne povinnost převodce informovat nabyvatele, jaké dluhy související se správou domu a pozemku na něj přejdou. V této souvislosti lze pro úplnost poukázat na právní názor Nejvyššího soudu, podle něhož pojem „správa domu“ užitý v § 15 odst. 1 zákona č. 72/1994 Sb. zahrnuje taktéž opravy společných částí domu, mj. náklady na zateplení fasády (rozsudek ze dne 2. 4. 2014, sp. zn. 31 Cdo 4294/2011, dostupný na www.nssoud.cz).

Co se týče eventuelního zůstatku dlouhodobých záloh.

*Zákon č. 89/2012 Sb. Občanský zákoník

§ 1186

(1) Při převodu vlastnického práva k jednotce nevzniká osobě odpovědné za správu domu povinnost příspěvky na správu domu ke dni účinnosti převodu vypořádat.

Takže nic nevypořádáváte = nevyplácíte nikomu nevyčerpaný zůstatek a prostě v „spoření“ v podobě skládání schválených záloh na příspěvek pokračuje nabyvatel jednotky.

Je na prodejci a kupujícím, aby si výši takovýchto zůstatků zohlednili v kupní ceně.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.