Vložil lake, 25. Březen 2016 - 8:38

Paní Hanušová,

podle právní úpravy NOZ o spoluvlastnictví se na Váš případ nevztahuje § 1132, nýbrž uplatní se speciální ustanovení § 1133. Domnívám se, že § 1133 je lex specialis (speciální ustanovení), které upravuje režim úvěru pro všechny případy.

Podle tohoto ustanovení platí, že „ke zřízení zástavního práva nebo jiné obdobné jistoty sloužící k zajištění peněžité pohledávky vzniklé při zlepšení společné věci nebo při její obnově postačí rozhodnutí alespoň dvoutřetinové většiny spoluvlastníků.

Z Vašeho popisu plyne, že SVJ si bere úvěr pro účely zlepšení společné věci. Samotné zlepšení vyžaduje podle § 1129 NOZ dvoutřetinovou většinu hlasů spoluvlastníků. Přijetí úvěru bude mít za následek, že všichni vlastníci jednotek se stanou ručiteli a poskytnou tedy bance jistotu (ručitelský závazek, z něhož budou ručit veškerým svým majetkem). Pro tento případ zákon také stanoví souhlas dvoutřetinové většiny všech.

Pro přehlasovaného spoluvlastníka (který hodlá uhradit celou částku najednou a nehodlá se podílet na žádných vícenákladech), platí obrana podle § 1130 a § 1131 NOZ.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.