Vložil lake, 24. Březen 2016 - 8:45

Váš dotaz je zjevně zmatečný a nelze na něj odpovědět.

Je vyloučeno, aby předmětem prodeje byla „půda“. Takže by šlo o kupní smlouvu absolutně neplatnou, neboť předmět prodeje neexistoval jako samostatná věc.

Pokud SVJ něco prodalo, mohla to být jedině jednotka ve vlastnictví SVJ. Je vyloučeno, aby právnická osoba nakládala svým jménem se společnými částmi domu.

Zmatečné je také Vaše tvrzení o jakémsi „fondu oprav“. Takovou platební povinnost vlastník jednotky nemá, jedině by to muselo být výslovně uvedeno ve stanovách. Vlastník jednotky má ovšem jiné povinnosti.

Píšete o jakémsi majiteli, ale netušíme co tedy vlastní. Je možné, že byla sjednána smlouva o výstavbě (nikoliv však se SVJ, ale se všemi vlastníky jednotek v domě). V tom případě není možné získat spoluvlastnický podíl jinak, než jedním se čtyř způsobů:

  1. nabytím existující jednotky v domě,
  2. vložením rozestavěné jednotky do katastru,
  3. vložením již „zkolaudované“ jednotky do katastru,
  4. osoba nabyla spoluvlastnický podíl na VŠECH jednotkách v domě a je zapsána jako spoluvlastník budovy na listu vlastnictví budovy, a zároveň je zapsána jako spoluvlastník každé jednotky na listech vlastnictví všech jednotek v domě.

Pokud snad nastal případ č. 1, č. 2, nebo č. 3, pak osoba je vlastníkem jednotky a má veškerá práva a povinnosti vlastníka jednotky.

Pokud nastal případ č. 4 (což by byla naprosto atypická a nevídaná situace), pak není vlastníkem jednotky a nemá ani práva, ani povinnosti vlastníka jednotky.

Je možné i to, že katastrální úřad zapsal právo stavby podle § 1240 a následujících NOZ. Bohužel neposkytujete žádné hodnověrné údaje jak to zjistit. Nahlédněte do katastru a zjistěte si jaké jsou skutečnosti tam uvedené. Zejména zda je ta osoba zapsána jako vlastník jednotky, vlastník rozestavěné jednotky, případně jako spoluvlastník budovy, či zda jí svědčí právo stavby. Teprve pak bude možné dát Vám použitelnou odpověď.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.