Vložil zdeseny clen SVJ, 26. Březen 2016 - 14:44

Vzhledem k datu převodu jednotky 10/2014 bych jednak rozdělil ten dluh na dvě části. Protože pokud to činí 72 000Kč, tak to asi nebude jen z roku 2014. Takže bych vyčíslil přesně dluh na to, co vzniklo do 31.12.2013 a co až následně.

Protože pro dluh vzniklý do 31.12.2013 podle mého názoru platí, že spadá pod ZoVB a tedy na Vás nepřešel. Zůstal na hrbu prodávajícímu a je kompletně jen a pouze problémem SVJ, že se o tyto peníze nehlásilo v insolvenčním řízení.

Ohledně dluhu vzniklého po 1.1.2014 mám za to, že na Vás přešel. Teoreticky jde možná něco uhrát, jako že přešel pouze dluh za správu a nikoliv dluh za služby. Protože zatím neznám žádný rozsudek nejvyššího soudu a pouze ten mnou uváděný výtah z výkladové literatury říká „Lze soudit, že se má jednat jak o dluhy na příspěvcích podle § 1180 ObčZ, tak o dluhy na platbách za služby podle § 1181 ObčZ.“. Nicméně rozsudek zatím žádný, výše uvedeným sice lze odůvodnit rozsudek včetně služeb, ale… Takže tady bych zkusil, zda a jak moc se bude chtít jít SVJ ohledně dejme tomu ne na 100% jistých služeb jít k soudu. Je prostě nutné vyjednávat. Já bych z opatrnosti nešel k soudu se službami ani za Vás, ani za SVJ. Nicméně jde o SVJ, kolektivní cosi, kde asi nikdo nebude mít odvahu vzít na sebe odpis nějaké sumy s tím, že soud by byl nejistý a drahý… Ale za zkoušku nic nedáte… Prostě pro Vás platí, jednat, jednat tvrdě, ale zároveň se snažit vyhnout soudu. Pro ně také.

A každopádně, pokud pro Vás chystala za peníze smlouvu realitní kancelář, tak mám za to, že Vás měla upozornit na ustanovení

§ 1186

(2) Převádí-li vlastník vlastnické právo k jednotce, doloží nabyvateli potvrzením osoby odpovědné za správu domu, jaké dluhy související se správou domu a pozemku přejdou na nabyvatele jednotky, popřípadě že takové dluhy nejsou. Za dluhy, které na nabyvatele jednotky přešly, ručí převodce osobě odpovědné za správu domu.

a z něj vyplývající důsledky. Protože tak neučinili, dopadá na ně.

§ 2950

Škoda způsobená informací nebo radou

Kdo se hlásí jako příslušník určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu nebo jinak vystupuje jako odborník, nahradí škodu, způsobí-li ji neúplnou nebo nesprávnou informací nebo škodlivou radou danou za odměnu v záležitosti svého vědění nebo dovednosti. Jinak se hradí jen škoda, kterou někdo informací nebo radou způsobil vědomě.

Právní oddělení realitky je v tuto chvíli Váš přítel pouze ve snaze, co nejvíce přenést na hrb SVJ, viz výše, rozdělení do 31.12.2013 a od 1.1.2014.

Ve všem zbylém jsou vaším škůdcem a tedy protivníkem, po kterém máte nárok chtít cokoliv, co budete z tohoto titulu eventuelně nucen zaplatit SVJ.

To že Vám to prodávající zatajil, není podstatné. Podstatné je, že tvůrce smlouvy Vás měl v rámci svých odborných rad upozornit na nutnost chtít ono potvrzení dle § 1186.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.