Vložil zdeseny clen SVJ, 26. Březen 2016 - 8:26

Vyjděme z předpokladu, že dluhy přecházejí na nabyvatele jednotky (viz názory soudkyně nejvyššího soudu, viz komentářová literatura a viz níže v diskuzi mnou odkazované zdroje a citace), což nadále považuji za velmi pravděpodobný vývoj judikatury.

Dále vycházím z časové souslednosti:

1)prodej bytu a jeho dokončení na katastru

2)následuje s nějakým zpožděním insolvenční návrh

3)následuje ustanovení insolvečního správce

4)SVJ nepřihlásilo pohledávku do insolvenčního řízení

Tak pokud bude rozhodovat nejvyšší soud tak, jak prezentovala soudkyně na školení a jak soudí literatura, tak dluh okažikem převodu přešel na Vás. Původní vlastník bytu zůstal pouze ručitelem.

A nepřihlášením této pohledávky v insolvenci (kde se nepřihlásilo ani SVJ, ani Vy) tento dluh prostě neexistuje pro původního vlastníka (za předpokladu, že insolvence bude pokračovat oddlužením, neboť při pokračování konkurzem, či jinak by tomu tak nebylo).

Za výše uvedených předpokladů dlužíte SVJ Vy a je na Vás, zda zaplatíte, či budete dluh zpochybňovat (může být špatně podložen, může být v minulosti vadné usnesení SVJ atd. či nelze vyloučit ani prosazení výkladu, že dluh nepřešel, ale na to bych opravdu nespoléhal).

Zvažte, zda se Vám do podobného sporu chce a zda na něj máte znalosti a možnosti. Jen žaloba bude stát na právním zastoupení SVJ 2–3 právní úkony, při velikosti pohledávky 72 000kč to bude 3 * (1500 + 2480) a DPH, takže jen za podání žaloby v podstatě bez soudu to bude o téměr 15 000kč dražší. Pokud najdete způsob, jak pohledávku zpochybnit (vycházející z účetnictví, usnesení, platnosti jednání SVJ, což považuji za jedinou eventuelní cestu), bude soud komplikovaný a riskovat budete prohru klidně o 50% vyšší. Hodnota sporu plus cena právního zastoupení. Pokud k soudu budete potřebovat vlastního advokáta, budete platit ještě i jeho. http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1996-177

Zvažte to, nikdo odsud se za Vás soudit nepůjde (ani lake co tady prosazuje jiný výklad, než se zdá, že zaujímají soudy) a ve výsledku jsou to Vaše peníze a riziko.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.