Vložil zdeseny clen SVJ, 23. Březen 2016 - 14:31

Tak víte co Lake, mějte se tu moc fajn.

Mně je opravdu záhadou, jak by se podle judikátu http://www.slv.cz/26Cdo3862/2015 mohlo cokoliv týkající se povinnosti vzniklé v roce 2015 (hlasováním v roce 2015) řídit ješte ZoVB.

Není pochyb o tom, že k právním poměrům týkajícím se věcných práv náleží také spoluvlastnictví, včetně spoluvlastnictví bytového. Ve smyslu přechodného ustanovení § 3028 odst. 2 o. z. se tedy od nabytí účinnosti nové právní úpravy (tj. od 1. ledna 2014) posuzují podle této úpravy zásadně i práva a povinnosti vlastníků jednotek vymezených podle zákona č. 72/1994 Sb.; dosavadními právními předpisy se nadále řídí pouze vznik vlastnického práva k takovým jednotkám a odvozená (sekundární) práva a povinnosti vzniklé přede dnem nabytí účinnosti občanského zákoníku. V této souvislosti však nelze opomenout, že uvedené teze platí s výhradou, že jiné (zvláštní) přechodné ustanovení (ustanovení s užším dosahem působnosti) neobsahuje odlišnou úpravu časové působnosti nové právní úpravy (srov. dikci citovaného ustanovení Není-li dále stanoveno jinak, ) . Dovolací soud se proto zabýval rovněž otázkou, zda některé (některá) z přechodných ustanovení občanského zákoníku nestanoví jiná pravidla časové působnosti úpravy bytového spoluvlastnictví (§ 1158 a násl. o. z.), než která obsahuje ustanovení § 3028 odst. 2 o. z.

Vy jste tou svojí demagogií všem čtoucím Vaše výplody nebezpečný. Nevím zda si vůbec kdy uvědomíte, že když Vám v roce 2015 SVJ ukládá povinnost cokoliv platit, jedná se o od vlastnictví odvozenou povinnost vzniklou v roce 2015 a tedy plně v režii občanského zákoníku.

Víte co mně na tom jen vadí, že s těmi Vašimi výplody obtěžuje výbor SVJ v domnění, že to je výklad od někoho, kdo tomu rozumí… Ach jo… Myslel jsem si, že to tady půjde prodiskutovat a vysvětlit, zjevně jsem se mýlil… Vy jen lidem přiděláváte práci s vyvracením Vašich tezí, kdy odmítáte i uznat věci očividné… No tady se zřejmě ještě za dalších x let bude probírat SVJ(2000) vs SVJ(2012).

A na toto Vás ujišťuji, že opravdu nemám chuť a čas. Cituji: http://www.portalsvj.cz/…-po-1–1–2014#…

P.S. Pane Zděšený člene, mám neodbytný pocit, že většina Vaší argumentace je smrdutá právní žumpa. Nemíním, že jde o Váš vlastní produkt. Pouze vybíráte co do ní naplnili jiní. Laskavý čtenář nechť si udělá vlastní názor sám.

Všechno do sebe zapadá, viďte? Jak zákon, tak i soud shodně konstatovaly, že práva a povinnosti, vzniklé před dnem nabytí účinnosti NOZ, se posuzují podle dosavadních právních předpisů. To ovšem znamená, že práva a povinnosti bytových vlastníků, vzniklé před účinností NOZ, se i nadále řídí podle dosavadního právního předpisu ZoVB.

Toto je naprostý nesmysl, ve kterém naprosto chybně mícháte práva (např. právo na náhled do účetnictví SVJ atd.) a povinnosti (například povinnost podílet se na nákladech správy domu a pozemku) se spoluvlastnictvím. Činíte tak se přesvědčením, že vlastnictví říkáte také právo. Ignorujete ten judikát, který říká: k právním poměrům týkajícím se věcných práv náleží také spoluvlastnictví, včetně spoluvlastnictví bytového.

Proč tu lidi proboha nutíte, aby ignorovali názor soudců nejvyššího soudu?

A pro právní poměry platí, že se řídí občanským zákoníkem od 1.1.2014 bez ohledu na datum jejich vzniku.

Lake není nic špatného na tom, zaujmout na počátku jiný výklad. Ale trvat na něm s vědomím následků, které to může mít pro vaše následovatele hraničí s duševní poruchou.

S lidmi neschopnými přijmout realitu nemá jakýkoliv smysl o ní nadále diskutovat. Pokud někdo ví, kde můžeme diskutovat bez toho, aby diskuze promazávali podobní jedinci, jdu tam.

Hodně štestí všem tady

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.