Vložil lake, 23. Březen 2016 - 13:18

Pan zděšený člen zde předestřel katastrofické vize, které jsou naštěstí nesprávné. Jde o extrémní názor, který je v příkrém rozporu s Ústavou a se zněním NOZ.

Podle § 3028 NOZ platí, že „není-li dále stanoveno jinak, řídí se ustanoveními tohoto zákona i právní poměry týkající se práv osobních, rodinných a věcných; jejich vznik, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se však posuzují podle dosavadních právních předpisů“.

Z tohoto ustanovení je tedy třeba vyjít.

Podle § 1176 NOZ platí, že vznikem vlastnického práva k jednotce vzniká vlastníku jednotky povinnost řídit se pravidly pro správu domu a pro užívání společných částí, pokud byl s těmito pravidly seznámen nebo pokud je měl a mohl znát, jakož i zajistit jejich dodržování osobami, jimž umožnil přístup do domu nebo bytu“.

Z uvedeného plytne jednoznačně, že pravidla pro správu, existující před dnem 1.1.2014, se v SVJ(2000) uplatňují navěky i nadále a posuzují se podle dosavadních právních předpisů. To samozřejmě platí i pro ty povinnosti, které vlastníkovi jednotky ukládal zákon č. 72/1994 Sb. ve svém § 15 o přispívání na správu a o úhradě záloh na správu domu.

Jestliže dům byl rozdělen na jednotky před dnem 1.1.2014, tedy před účinností NOZ, vznikla vlastnická práva a povinnosti, spojené s vlastnictvím jednotek(1994) také před účinností NOZ. Takže se uplatní výjimka, uvedená v § 3028 odst. 2 NOZ a § 15 odst. 2 ZoVB se použije kdykoliv v budoucnu i pro povinnosti vlastníka jednotky hradit zálohy na správu.
----------------------------------------------------------------------

Podotýkám, že citace z § 1176 NOZ je zde nepřípadná, neboť jde o bytové vlastnictví podle ZoVB. Nikoliv o bytové spoluvlastnictví. Ale diskutující trvá na absurdní domněnce, že SVJ(2000) je údajně SVJ(2012), takže jsem tomuto jeho tvrzení přizpůsobil i argumentaci.

Pro ty, kdo znají kogentní ustanovení § 16 NOZ, že právnická osoba se nesmí vzdát svéprávnosti ani právní způsobilosti, a to ani zčásti, uvádím dále odpovídající ustanovení, která dopadají na jednotky(1994) a na SVJ(2000).

72/1994 Sb. § 5 Vznik a zánik vlastnictví jednotky
(4) Vznikem vlastnictví jednotek nebo rozestavěných jednotek vzniká spoluvlastnictví společných částí domu.
72/1994 Sb. § 7
Převodem vlastnictví k první jednotce za podmínek stanovených tímto zákonem se mění vlastnictví dosavadního vlastníka budovy na vlastnictví zbývajících nepřevedených jednotek v domě a na spoluvlastnictví společných částí domu. (…)
72/1994 Sb. § 8 Vlastnictví společných částí domu
(1) Společné části domu jsou v podílovém spoluvlastnictví vlastníků jednotek. S převodem nebo přechodem vlastnictví jednotky přechází spoluvlastnické právo ke společným částem domu.
72/1994 Sb. § 15
(1) Vlastníci jednotek jsou povinni přispívat na náklady spojené se správou domu a pozemku. Pokud dohoda neurčuje jinak, nesou náklady poměrně podle velikosti spoluvlastnického podílu (§ 8 odst. 2).
(2) K účelu uvedenému v odstavci 1 skládají vlastníci jednotek předem určené finanční prostředky jako zálohu. Výši záloh si určí vlastníci jednotek usnesením shromáždění dopředu tak, aby byly kryty předpokládané náklady, které bude nutné vynaložit v následujících

měsících i v dalších letech. Výši částky a den její splatnosti sděluje vlastníkům jednotek výbor nebo pověřený vlastník. Není-li výbor nebo pověřený vlastník zvolen, rozhoduje se o výši částek podle odstavce 1 nadpoloviční většinou všech vlastníků jednotek v domě. Ustanovení § 11 odst. 6 platí obdobně.

Z uvedeného plyne, že povinnosti uvedené v § 15 ZoVB vznikly vlastníkovi jednotky již v okamžiku, kdy nabyl vlastnické právo k jednotce. Na rozsahu těchto práv se nic nemění ani při změně v osobě vlastníka jednotky. Ostatně totéž uvádí § 3063 NOZ: vlastnictví jednotky se nabývá i po účinnosti NOZ podle dosavadních právních předpisů.

Jde tedy nepochybně o práva a povinnosti vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona (NOZ), a ty se podle § 3028 odst. 2 NOZ posuzují podle dosavadních právních předpisů.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.