Vložil Pub (bez ověření), 23. Březen 2016 - 14:17

„…SVJ je v prodlení. Napište, kdo komu zaplatí. Všichni vlastníci si sami sobě zaplatí pokutu…“

Nikoliv. Jeli SVJ v prodlení, je v prodlení ve vztahu poskytovatel – příjemce služeb. Vlastníci neplatí pokuty sami sobě. Platí je SVJ. Nárok dle §13 zák.67/2013 je zhojením újmy vzniklé jedné straně a „synallagmaticky“ (fuj to jsou ale slova :))) škodou na straně druhé.

Asi se ptáte jak SVJ „škody“ uhradí. Nu SVJ je uhradí ze svých příjmů (máli nějaké), nebo si „půjčí“ z příspěvků na správu, které spravuje pro vlastníky – členy SVJ, nebo si „vezme“ překlenovací úvěr od nějakého finančního kejklíře.

Asi se ptáte kdo SVJ „škody“ uhradí. Nu SVJ zastupuje výbor, zvolený vlastníky. A to jsou právě ty osoby, které SVJ způsobily škodu „nesprávným postupem“ (či jen „drzým ignorant/furiant-stvím“). Výbor se tedy „chytne za nos“, přijme společnou odpovědnost, a podělí se o výši škody v poměru svých nestejně vysokých měsíčních odměn. Jakmile přijde jejich úhrada na účet SVJ – hotovo, fertig.

Asi se ptáte kdo SVJ „donutí“ ke správnému postupu. Jsou dvě možnosti.

  • SVJ dostává příkazy od vlastníků – tedy od shromáždění. Pokud osoby ve výboru nesplní uhradit škodnou událost dobrovolně a bez zbytečného prodlení, bude jim (výboru SVJ) uloženo usnesením spoluvlastníků vymáhat škodu na odpovědných osobách – je na vlastnících aby osoby odpovědné za škodu z výboru vydefenestrovaly a škodu JIMI způsobenou po nich právně vymáhali (§159 NOZ) osoby do výboru nově dosazené.
  • v případě že, spoluvlastníky vůbec nezajímá „škodu“ kdo způsobil, nebo vůbec nechápou náhradu kterou musí SVJ uhradit dle §13 ZoSL jako „škodu“ způsobenou dle §159 NOZ, nebo prostě ve věci jen NIC neudělají, podělí se „tiše“ o škodu sami z bezpochyby „nafouknutého fondu oprav“ a který SVJ pravděpodobně nikomu nevyúčtovává a v takových SVJ je i zajištěno aby se jednotlivý vlastník nedostal k účetním záznamům (natož aby jim rozuměl)

„…Prodlení vlastníka jednotky → vlastník jednotky si připlatí. V pořádku. „
“…Prodlení SVJ → vlastník jednotky si připlatí. V pořádku?…“

Nikoli „v pořádku“. Z výše uvedeného jste jistě seznal, že že Vaše úvaha je chybná.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.