Vložil zdeseny clen SVJ, 21. Březen 2016 - 10:10

Já fakt nevím, co bych měl ješte dodávat. Pro mě je význam použitého přechodového ustanovení naprosto jednoznačný.

(2) Není-li dále stanoveno jinak, řídí se ustanoveními tohoto zákona i právní poměry týkající se práv osobních, rodinných a věcných; jejich vznik, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se však posuzují podle dosavadních právních předpisů.

Pouze vznik vašich vztahů mezi vlastníky jednotek proběhl podle ZoVB. Ale i takto podle ZoVB vzniklé SVJ se řídí podle NOZ, neboť pokud by tomu tak nebylo, porušovalo by to větu řídí se ustanoveními tohoto zákona i právní poměry týkající se práv osobních, rodinných a věcných. V NOZu nenajdete ustanovení, které by stanovovalo jinak. Což požaduje první věta Není-li dále stanoveno jinak. A to prostě není. A jestliže se shodneme, že vlastnictví jednotky je věcným právem, tak prostě podle citovaného přechodového ustanovení se vztahy mezi vlastníky jednotek řídí NOZem. A SVJ není nic jiného, než úprava vztahů mezi vlastníky jednotek.

Je to opravdu totéž, jako manželství coby úprava vztahů mezi manželi, které se řídí NOZem bez ohledu na datum vzniku. A tak jako neexistuje Manželství(1963) vs Manželství(2012) tak také neexistuje SVJ(2000) vs SVJ(2012).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.