Vložil zdeseny clen SVJ, 21. Březen 2016 - 8:46

Díky za odkaz na rozsudek, jdu si jej přečíst. I když o kvalitě rozhodnutí českých soudů si spolu s Vámi myslím své :)

Ja tvrdím, že manželství je právní poměr týkající se rodinného práva a tedy spadá pod NOZ. A i manželství uzavřené před 1.1.2014 a tedy vzniklá podle úplně jiné právní úpravy zanikají dle NOZ a rozvádějí se dle NOZ.

A totéž tvrdím o vztazích mezi vlastníky jednotek, kdy jejich vzájemné vztahy jsou právními poměry týkajícími se věcného práva a jako takové spadají pod NOZ. A to se týká i právních poměrů vzniklých před 1.1.2014 podle jiné právní úpravy.

Nemáte zcela jiné vlastnické právo, máte vlastnické právo, které vzniklo podle jiného předpisu, ale není zcela jiné.

A pro toto Vaše vlastnické právo vzniklé podle ZoVB platí, že jste členem SVJ podle NOZ. Pokud by tomu tak nebylo, tak by jste totiž musela být členem dvou SVJ. Neboť na vztahy mezi vlastníky se vztahuje to, že není-li dále stanoveno jinak, řídí se ustanoveními tohoto zákona i právní poměry týkající se práv osobních, rodinných a věcných. Takže jejich vztahy jsou řízeny ustanoveními NOZ o SVJ. A těžko můžou být členy SVJ podle ZoVB a SVJ podle NOZ zároveň. Ustanovení o SVJ v NOZ jsou totiž ta část právní úpravy, která řídí právní poměry týkající se věcných práv, neboť nikde dále nebylo stanoveno jinak.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.