Vložil lake, 15. Březen 2016 - 11:45

SVJ Jirkovská,

povinný obsah stanov je definován nejen v NOZ (ustanovení o právnických osobách od § 118), nýbrž zejména v zákonu č. 304/2013 Sb. o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob.

Při tom platí (stejně jako za účinnosti zákona č. 40/1964 Sb., tak i za účinnosti NOZ), obecná právní norma, že právní jednání musí být srozumitelné a určité, jinak je neplatné.

89/2012 Sb. § 553
(1) O právní jednání nejde, nelze-li pro neurčitost nebo nesrozumitelnost zjistit jeho obsah ani výkladem.

Není tedy možno ve stanovách uvádět směšně nesrozumitelné a neurčité tvrzení, že „statutárním orgánem je výbor nebo pověřený vlastník“. Neplatné pro neurčitost by bylo i tvrzení, že „výbor má nejméně tři členy“. Také je neplatné neurčité tvrzení ve stylu „SVJ může zvolit kontrolní komisi“.

Každý volený či jmenovaný orgán právnické osoby musí být ve stanovách výslovně uveden, spolu s počtem členů tohoto orgánu, funkčním obdobím a dalšími podrobnostmi nutnými pro fungování tohoto orgánu (např. u kontrolní komise rozsah oprávnění jejích členů).

Pochopte, že právně nelze jednat ve stylu „Hurvínek a Mánička“. Zkuste zajít do prodejny a požadujte jednu letní pneumatiku, nebo na místo toho dvě či více zimních pneumatik (ale nevíte kolik), a k tomu (možná ano, nebo možná ne), také neurčený počet krytů kol. Prodavač bude zpočátku milý, ale pak na Vás zavolá buď policii, nebo rychlou záchrannou službu.

Co platí v běžném životě, platí i ohledně stanov SVJ. Stanovy s neurčitými či nesrozumitelnými údaji jsou prostě vadné (i kdyby si toho tetka či strýc na rejstříkovém soudu nevšimli).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.