Vložil lake, 10. Březen 2016 - 7:26
  • Janica napsala: „Na shromáždění jsou přítomni vlastníci a písemně pověřený zástupce SBD. (…) Pokud [písemné pověření] zástupce družstva nemá, nemůže zastupovat SBD, jeho hlas je neplatný.“

To není pravdivé tvrzení. Takový postup může vést k soudnímu zrušení veškerých přijatých usnesení.

Podle § 120 NOZ platí, že do veřejného rejstříku se o právnické osobě zapíše alespoň jméno a adresa bydliště nebo sídla každého člena statutárního orgánu spolu s uvedením způsobu, jakým tento orgán právnickou osobu zastupuje. Podle § 164 NOZ platí, že neurčí-li zakladatelské právní jednání, jak jeho členové právnickou osobu zastupují, činí tak každý člen samostatně. Podle § 121 NOZ platí, že byl-li údaj zapsaný ve veřejném rejstříku zveřejněn, nemůže se nikdo po uplynutí patnácti dnů od zveřejnění dovolat, že o zveřejněném údaji nemohl vědět.

Z uvedeného plyne, že zastupovat bytové družstvo může nejen písemně pověřená osoba, ale samozřejmě i ten, kdo je uveden v obchodním rejstříku jako osoba, která je oprávněna zastupovat BD. V tom případě tato osoba nemá povinnost předkládat žádné „písemné potvrzení“ od kohokoliv.

  • Janica napsala: „Ten zastupuje členy družstva v domě.“

Nikoliv, nezastupuje členy družstva v domě.

Členové družstva v domě nemají ze zákona oprávnění jednat či hlasovat na shromáždění SVJ, a to ani v zastoupení. Osoba, která je na shromáždění přítomna za bytové družstvo, zastupuje pouze bytové družstvo – právnickou osobu. Nezastupuje nějakou skupinku nájemců v domě. Vykonává práva vlastníka jednotky/jednotek vůči společenství vlastníků jednotek.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.