Vložil ivanq, 2. Březen 2016 - 1:31

Pane lake a ostatní diskutující, kdyby jeden z vlastníků svůj byt neprodával, nevznikl by žádný problém. Pokusím se to vysvětlit na skutečném případě, u kterého jsem pozměněni některé identifikační ú­daje.

Výbor zjistil, že pro realizaci zateplení bude potřeba úvěr od banky ve výši 5.040.000.- (včetně úroků a poplatků). S bankou byla domluvena doba čerpání úvěru 100 dnů. Doba čerpání je zároveň dobou realizace zateplení.

Po skončení doby čerpání úvěru začíná doba splácení úvěru Kč. Úvěr bude splácen 7 let (84 měsíců) a SVJ bude po celou dobu splácení splácet bance 60000.- Kč měsíčně. Kde SVJ ty peníze vezme?

Dejme tomu, že SVJ má 30 bytů o velikosti 70 m2, což dává celkovou podlahovou plochu 2100 m2. Na každý m2 potom připadá měsíčně 28,57 Kč. Aby SVJ mohlo splácet úvěr, musí každý vlastník uložit každý měsíc na nějaký účet SVJ 2.000.- Kč. Jinými slovy, měsíční příspěvek každého vlastníka na nějaký účet SVJ se musí navýšit o 28,57 Kč/m2.

Vlastníci se na tomto navýšení usnesli na shromáždění vlastníků. Za 84 měsíců bude úvěr splacen a vše se vrátí do původních kolejí. Kde je tu jaký trestný čin? Co je v nepořádku?

Problém nastane, když v době splácení některý vlastník svůj byt prodá. Potom se může řešit problém, jestli nový vlastník má přijmout navýšení příspěvku na ten nějaký účet SVJ. Podle mne ano. Potom teprve může následovat otázka, jestli je nutné dělat nějaké další právní zajištění.

Pomozte mi, prosím, rozluštit tento problém. Uvažuji správně, nebo je někde chyba? Zajímá mne Váš názor. Ivanq.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.