Vložil lake, 1. Červen 2010 - 4:32

Doplňuji k příspěvku „Vznik SVJ snadno a rychle“:
Okamžikem, kdy SVJ přebírá správu domu, je podle dosavadních judikátů okamžik účinnosti volby jeho statutárního orgánu.

Není tedy třeba měnit Prohlášení vlastníka v části, obsahující osobu správce. Soudím rovněž, že není nutno vypovídat dosavadní smlouvy, které snad dosavadní správce uzavřel s jednotlivými vlastníky jednotek ohledně správy domu. Předmět těchto smluv (správa domu) přechází daným okamžikem na SVJ ze zákona a tyto smlouvy – ač nadále platné – se stávají oboustranně nevymahatelnými. Ohledně přesného okamžiku kdy SVJ přebírá správu domu cituji tyto judikáty:

Zák. č. 72/1994 Sb. (…) upravuje postup, jakým se po vzniku společenství vlastníků jednotek v domě, toto společenství uchopí faktického výkonu svého předmětu činnosti, tedy správy domu, jak ji má na mysli ust. § 9 odst. 1 zákona po novele. V době kdy žalobce [t.j. SVJ] vznikl, neměl orgány, kterými by mohl svoji činnost vykonávat, podle ust. § 9 odst. 10 (…) funkci orgánů společenství plní družstvo (žalovaný – původní správce) a to do doby, kdy budou orgány společenství zvoleny. Žalobce zvolil výkonný orgán – výbor a schválil stanovy na první schůzi dne 16. 10. 2001, od tohoto data tedy správu domu jako svůj předmět činnosti vykonává a oprávnění dosavadního správce zaniká.
Rozsudek Městského soudu v Praze 19 Co 377/2007 ze dne 31. října 2007 (v této kauze jak Městský soud jako soud odvolací, tak Nejvyšší soud (22 Cdo 2038/2008) dospěly shodně k závěru, že společenství vykonává správu od okamžiku volby svého statutárního orgánu.)

Je zřejmé, že zákon tuto otázku výslovně neřeší a že jeho formulace jsou vágní; nicméně ze znění § 9 odst. 1 zákona lze dovodit, že je tu upravena nejen způsobilost ke správě, ale i pověření tuto správu vykonávat. (…) (Z)volením orgánů společenství vlastníků zaniká i právo správy domu družstvem uvedeným v § 24 odst. 1 a 2 zákona o vlastnictví bytů (…).
Rozsudek Nejvyššího soudu 22 Cdo 734/2008 ze dne 1. července 2009

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.