Změna prohlášení vlastníka. Konflikt mezi paragrafy OZ?

Vložil vondra (bez ověření), 20. Únor 2016 - 18:50 ::

Občanský zákoník v § 1169 odst. (2)říká, že ke změně prohlášení je ke změně se vyžaduje dohoda dotčených vlastníků v písemné formě účinná, když s ní souhlasí vlastníci jednotek s většinou hlasů , popřípadě s kvalifikovanou většinou určenou v prohlášení.

O změně prohlášení může hlasovat shromáždění vlastníků (§ 1208 odst. b)), pro něž § 1206 odst. (2)obecně praví, že je způsobilé usnášet se za přítomnosti vlastníků, kteří mají většinu všech hlasů a k přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny přítomných hlasů, ledaže stanovy nebo zákon vyžadují vyšší počet hlasů. I pro změnu prohlášení by se tedy podle toho mohl uplatnit § 1169 odst. (2) – t.j. většina všech.

Ve speciální části OZ pro rozhodování mimo shromáždění (per rollam)- § 1210 až 1214 – je však v § 1214 natvrdo stanoveno, že mění-li se vlastníkům velikost podílu na společných částech (což jest ovšem klíčový prvek prohlášení), vyžaduje se souhlas všech vlastníků.

Vzniká tak otázka: „přebíjí“ speciální § 1214 pro speciální způsob hlasování obecnou úpravu podle 1169? Nebo platí toto kvorum jen při hlasování per rollam?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.