Vložil ivanq, 19. Únor 2016 - 15:04

Vážený Nezkušený, možná to pro Vás bude překvapivé, ale žádný nadřízený orgán pro SVJ neexistuje. SVJ je právnická osoba, která jedná svobodně jak sama chce a ve svém konání je omezena pouze platnou legislativou České republiky. Někdy se zjednodušeně říká, že SVJ smí dělat všechno, co není nebo nemá zakázáno zákonem.

SVJ však má své vlastní orgány, které iniciují, kontrolují a usměrňují jeho činnost.

Nejvyšším orgánem SVJ je shromáždění vlastníků, jeho statutárním (výkonným) orgánem je výbor. SVJ si někdy pro svoji potřebu tvoří ještě jeden orgán, kontrolní komisi.

Problémy, o kterých píšete, je třeba řešit následovně.

Zjistíte-li, že někdo páše trestný čin, nebo máte-li podezření, že se tak děje, jste povinen oznámit to (stačí zastavit se na kterékoli služebně policie a sepsat protokol – pozor, obvinění zpravidla nelze později vzít zpět).

Zjistíte-li, že SVJ koná něco jinak než byste to dělal Vy, tj. když výbor nebo některý člen výboru jedná nerozumně a nehospodárně, potom se obraťte se svou stížností (nebo lépe s námětem na zlepšení) na některý z orgánů SVJ.

Nejobvyklejším způsobem je přihlásit se o slovo na zasedání shromáždění a přednést svoje poznatky a navrhnout řešení. To je nejméně riskantní a zároveň velmi účinný způsob, protože hned vidíte, jestli vlastníci chápou, o co Vám jde. U složitějších případů je normální, když se pokusíte získat co nejvíc přívrženců pro svou (=novou) věc s dostatečným předstihem před zasedáním shromáždění. Účinné je také získat pro svoji věc kontrolní komisi (existuje-li), některé členy výboru apod.

Nepodaří-li se Vám přesvědčit shromáždění o správnosti vašich názorů a budete-li přehlasován a shromáždění přijme rozhodnutí, které je pro Vás nepřijatelné, máte možnost navrhnout soudu (pozor, toto již nemusí být zadarmo), aby o záležitosti rozhodl, případně aby zakázal jednat podle napadeného rozhodnutí.

Přeji Vám, abyste na zasedání přesvědčil požadovanou většinu vlastníků o své pravdě a zavedli jste společně do činnosti vašeho SVJ rozum a pořádek.

S pozdravem ivanq.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.