Vložil lake, 12. Únor 2016 - 16:41
  • Cornelia, napsala jste: „Pro ta SVJ, která přijala stanovy v dobré víře, že věci neupravené stanovami se řídí podle BytZ, nyní BytZ neplatí …“

To není pravda.

Nový občanský zákoník ve svém přechodovém ustanovení § 3028 uvádí výslovně:

89/2012 Sb. § 3028
(3) Není-li dále stanoveno jinak, řídí se jiné právní poměry vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé, včetně práv a povinností z porušení smluv uzavřených přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, dosavadními právními předpisy. To nebrání ujednání stran, že se tato jejich práva a povinnosti budou řídit tímto zákonem ode dne nabytí jeho účinnosti.

Jak vidíte, NOZ obsahuje povinnost řídit se v obligačních (závazkových) vztazích i nadále podle ZoVB, ovšem poskytuje možnost přejít dobrovolně (ujednáním) na závazkové vztahy podle NOZ.

Pokud jde o věcná práva a povinnosti (t.j. práva a závazky spojené s vlastnictvím jednotky), NOZ toto upravuje ve speciálním přechodovém ustanovení § 3063, a také jednoznačně:

89/2012 Sb.
Nabyl-li vlastnického práva alespoň k jedné jednotce v domě s byty a nebytovými prostory přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona nabyvatel podle zákona č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům a doplňují některé zákony (zákon o vlastnictví bytů), ve znění pozdějších předpisů, vznikne i po dni nabytí účinnosti tohoto zákona vlastnické právo k dalším jednotkám v tomto domě podle dosavadních právních předpisů.

Jistě rozumíte, že těmi „dosavadními právními předpisy“ je nepochybně míněn ZoVB.

Není mi zcela zřejmé, zda způsob rozhodování vlastníků o společném majetku se má řídit i nadále podle ZoVB (viz § 3063 NOZ), nebo se má použít nová právní úprava spoluvlastnictví § 1128 až § 1133 NOZ (viz § 3028 odst. 2 NOZ). Jisto je, že nová právní úprava je podrobnější a přesnější.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.