Vložil Stašek (bez ověření), 9. Únor 2016 - 22:04

Vážený pane laku,

Jestli Vámi uvedené má něco společného?

Pořídil jsem si s někým automobil Škoda Superb, protože když už se mi zachtělo jezdit a nemám na to, koupit si ho celý sám…, šel jsem na spoluvlastnictví?

(Mít auto je zbytné – mít kde bydlet nikoliv)

(V užívání auta se musíme střídat – byt si nepůjčujeme)

Zároveň jsem členem autoklubu (ale být členem autoklubu je asi užitečné, může to být i příjemné, sdílet stejného koníčka… – ale těžko je to povinnost).

Pane laku, nevím jestli spíš nachápu hůř, než kdybych si představil –

jaksi abstraktně logicky, že jsem vlastníkem (koupil jsem, mám na to papír, tudíž mám z toho plynoucí souvztažná práva a povinnosti) kousek životního prostoru, který není autonomní (domek by byl) – ale je součástí nějakého většího stavebního celku, propojeného s jinými stejně vymezenými životními prostory vlastněnými jinými osobami, ať lidmi či právnickými subjekty. Naše prostory mají nějaké venkovní ohraničení venkovními zdmi s okny a vstupními dveřmi a nahoře střechou, máme určité společné přívody vody, elektřiny, plynu atd.,odvody splašků, musíme se pohybovat společnými koridory-chodbami… Naše soukromé prostory využívají ty společné přívody/odvody, leží nad sebou na jednom pozemku…

Chápu, že ve svém prostoru jsem sám sobě pánem i obsluhou, pokud neobtěžuji ani neohrožuji jiné, mohu žít, jak uznám za vhodné – tady jsem vlastník, řídím a leštím svůj Superb…

  • ale jsem závislý vlastník Superbu – voda, elektřina, plyn vstupují do domu společně pro všechny – já využívám, ale musím se spolupostarat i o to společné a k tomu mám ten povinný autoklub čili právnickou osobu SVJ.

A aby to SVJ pořádně šlapalo, máme na to jistá pravidla: ten, kdo tomu rozumí líp než my (zákonodárce), rozhodl, že to bude dobře fungovat, když si zvolíme výbor, který nás bude zastupovat navenek a zařizovat směrem dovnitř, co je potřeba, kontrolní orgán, který na to bude dohlížet, jednou ročně se sejdeme a zhodnotíme, jak jsme si vedli minulý rok, odsouhlasíme si, co a jak je potřeba zařídit dál,kolik na to chceme dát peněz…- A jak konkrétně toto budeme provádět, podle čeho pojedeme v našem SVJ, na to si odsouhlasíme takový jízdní řád, který se jmenuje Stanovy. Když někdy nevíme, co a jak dělat, podíváme se do Stanov. Když to tam nenajdeme, podumáme, pozeptáme se, a ty Stanovy si doplníme, aby nám podle nich ten autoklub dobře fungoval.

Takže doma u sebe jsem vlastník svého superb prostoru… až na ta společná potrubí apod., ta musím tolerovat a chránit jako věc, kterou spoluvlastníme všichni jednotliví vlastníci. Jakmile vyjdu z bytu, octnu se v prostoru, který je ve společném vlastnictví nás všech, stejně jako světlo, co mi osvětluje chodbu, výtah, kterým se svezu, hasicí přístroj, kolem kterého projdu. O toto společné se starám tak, že jsem automaticky povinně členem toho SVJ, co jsem o něm psal v předchozím odstavci.

Takže jsem to, i to. Vlastník i člen SVJ. Jako Stašek jsem obojí. To ale neznamená, že to=ono, tj. že by jako mezi pojmy vlastník a člen SVJ mělo být rovnítko.

Pane laku, jak snadné je stát se popletkou…

Stašek

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.