Vložil lake, 31. Leden 2016 - 23:31

Ptáte se na rozhodování shromáždění v SVJ(2012).

Snad si neuvědomujete, že podle § 1206 NOZ platí, že shromáždění tvoří všichni vlastníci jednotek. Rozhoduje-li shromáždění podle § 1208, znamená to tedy , že rozhodují všichni vlastníci jednotek. A tak to má být. K přijetí rozhodnutí je někdy potřebný souhlas všech, někdy souhlas dvoutřetinové většiny, někdy souhlas nadpoloviční většiny všech – podle toho o co se jedná.

Že je to v NOZ napsáno takto, je pouze proto, že autor NOZ profesor Karel Eliáš má rád hádanky a rébusy. Bohužel to přehnal – a dnes se NOZ vykládá naprosto zmatečným, šíleným a protiústavním způsobem, protože čeští právníci nejsou zvyklí myslet. Vyhledejte si některé mé příspěvky, kde se mluví o prasečím právu.

  • Napsala jste: „Nemala cast vlastniku bude § 1208 uvedena v mylny dojem, ze shromazdeni muze rozhodovat nejen o spolecnych castech budovy ale i o jejich bytech.“

Nemáte pravdu, vykládáte NOZ nesprávně. Nejde přece o „mylný dojem“. Je tomu skutečně tak, i když tomu nevěříte: podle NOZ shromáždění rozhoduje i o bytech, tedy i o Vašem bytě. Bytové spoluvlastnictví podle NOZ je v tom naprosto odlišné od bytového vlastnictví podle ZoVB. Stačí si uvědomit:

  1. Podle ZoVB je budova rozdělena na jednotky(1994) a společné části. Vy jste výlučným vlastníkem Vaší jednotky (to jest bytu), a spoluvlastníkem společných částí. Každý vlastník jednotky(1994) je jediným vlastníkem své jednotky (bytu) a je tedy oprávněn sám rozhodovat o změně způsobu užívání (správný pojem je „způsob využití“) své jednotky.
  2. Podle NOZ je budova rozdělena pouze na jednotky(2012). Tato jednotka v sobě zahrnuje i podíl na společných částech. Jednotka(2012) tedy není úplně Vaše! Váš byt je pouze součást této jednotky. Vlastník jednotky(2012) je v podstatě pouze spoluvlastníkem jednotky a není oprávněn sám rozhodovat o změně způsobu využití „své“ jednotky.

.............­.............­.............­.............­.............­.............­..........

Já ovšem, vážená Arveno, nechápu jednu věc. Vaše SVJ je zjevně SVJ(2012), jinak by nemělo stanovy podle NOZ. Nerozumím tedy o čem zde spekulujete. Že si kupujete jednotku(2012) podle NOZ jste věděla od samého počátku. Máte prostě jen ta práva, která Vám NOZ dává.

Pokud chcete mít plnou kontrolu nad způsobem využití Vašeho bytu, musíte si koupit byt v domě, rozděleném na společné části a jednotky(1994) podle ZoVB.

lake

P.S. Způsob využití jednotky je popsán zde: http://www.portalsvj.cz/…uzivani-bytu#….

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.