Vložil lake, 29. Leden 2016 - 6:04
  • JarekSVJ se ptá: „Musí vést svj evidenci osob, které bydlí v jednotkách v domě?“

Správná odpověď zní: NE, NEMUSÍ.

Zmiňovaly se zde ustanovení NOZ § 1177 a § 1178. Žádné z nich ovšem takovou povinnost neukládá. Obě tato ustanovení obsahují něco úplně jiného, než je evidence osob, které bydlí v jednotkách v domě. Petr tedy nemá pravdu.

  • § 1177 NOZ ukládá vlastníkovi, aby oznámil své jméno a adresu, a to bez ohledu na to, zda bydlí či nebydlí v domě.
  • § 1177 NOZ dále ukládá vlastníkovi (nesplnitelnou) povinnost oznámit pouze číslo – „počet osob, které budou mít v bytě domácnost“. (Pojem „mít v bytě domácnost“ není definován v žádném právním předpisu, takže jde o povinnost neurčitou a nesrozumitelnou. Tedy nesplnitelnou.)
  • Stejně nesplnitelná je povinnost oznámit „změny v počtu osob, které mají v bytě domácnost a bydlí v něm po dobu, která činí v souhrnu nejméně tři měsíce v jednom kalendářním roce“.

Pro jistotu uvádím dvě definice uvedené v § 2 zákona č. 296/2009 Sb. o sčítání lidí, domů a bytů v roce 2011:

(f) bytovou domácností [je] fyzická osoba nebo společenství fyzických osob, bydlících v jednom bytě bez ohledu na druh a délku pobytu, nebo se v rozhodný okamžik v bytě nacházejících,
(g) uživatelem bytu [je] fyzická osoba nebo více fyzických osob, které byt fakticky užívají, a to bez ohledu na délku pobytu v bytě, bez ohledu na právní důvod užívání bytu nebo na neexistenci právního důvodu

Z uvedeného je zjevné, že „bydlet v bytě“ je něco jiného než „fakticky užívat byt“. Kdyby to mělo být totéž, neobsahoval by zákon dvě různé definice pro „osoby bydlící“ a pro „osoby fakticky užívající“. Obě definice platí ovšem pouze pro účely sčítání lidu v roce 2011. Nejdříve se s těmito pojmy opět setkáme v roce 2021, při dalším celostátním sčítání.

  • § 1178 NOZ se nijak netýká osob, které bydlí v jednotkách v domě. Ukládá povinnost osobě odpovědné za správu domu, a to sdělit vlastníkovi jednotky „jméno a adresu kteréhokoli vlastníka jednotky nebo nájemce v domě“. Ke splnění této povinnosti je SVJ(2012) povinno vést aktuální seznam vlastníků a nájemců jednotek. U vlastníka jednotky se ovšem nerozlišuje, zda bydlí či nebydlí v domě. Nájemcem je osoba uvedená v nájemní smlouvě, bez ohledu na to, zda bydlí či nebydlí v domě.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.