Vložil ivanq, 24. Leden 2016 - 21:03

Vážený pane lake, právě jsem se dopustil trestného činu. Nevědomky. Neznalost zákona však neomlouvá, to vím. Možná je víc návštěvníků tohoto serveru, stejně neznalých jako já, kteří po přečtení Vašeho příspěvku zpozorněli a zalekli se, jestli se náhodou také nedopouští podobného deliktu.

Přemítám v hlavě postup od přijetí a čerpání úvěru, realizace stavby (zateplení), až po splácení. Každý vlastník přispívá každý měsíc na nějaký účet společenství (nesmí se to říkat, ale je to fond oprav) částku 25 Kč/m2. Z této částky jde 85 % na splácení úvěru. Půjčili jsme si, zrealizovali jsme a teď splácíme. Kde je ten trestný čin?

Je složité se v tom vyznat. Snad by pomohlo projít všechny účty, kterými tento proces prochází a ukázat jejich podvojnost a souvztažnost. Při takové procházce mezi účty by bylo možné ukázat, kde začíná ten trestný čin, a jak to má být správně.

Pokud byste mohl ukázat takovou procházku mezi účty s výhybkami MD a DAL, byl bych Vám vděčný. Jistě bych nebyl sám. Jistě je nás víc, co toužíme pochopit to kouzlo, jak se peníze od banky (období čerpání úvěru a realizace díla) dostanou za pomoci SVJ na účet zpracovatele díla a jak se potom, (v období splácení), peníze od vlastníků dostanou zpět do banky. Je to ještě složitější, protože vlastníci začali s ročním předstihem ukládat na ten nějaký účet SVJ (fond oprav) peníze, aby je v případě potřeby použili též na splácení úvěru. Naštěstí nikdo nezaplatil svůj podíl předem jednorázově.

Chtěl bych při této příležitosti poprosit též ostatní diskutující o příspěvek do této diskuse. Berte prosím na vědomí, že se jedná o jednoduchý problém pro odborníky v oblasti účetnictví neziskovek, ale zároveň (dovolím si tvrdit) nepřekonatelný problém pro mnoho volených funkcionářů. Nesnažte se proto ohromit nás odbornými výrazy, tomu bychom nerozuměli, ale pokuste se prosím o vysvětlení populárně vědeckou formou.

Děkuji všem za aktivní účast v diskusi předem.

Se srdečným pozdravem ivanq.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.