Vložil lake, 17. Leden 2016 - 1:05

Arveno, gratuluji. Konečně (po 24 příspěvcích v této diskusi) vidím, že jste pochopila jak je to s ručením vlastníka za dluhy společenství.

  • Takže je čas odpovědět na Váš úvodní dotaz: „Dokazal by nekdo (…) nalezt zakon dle ktereho by vlastnik mel pravo odmitnout ruceni za zavazky SVJ s odkazem na nemoznost obdrzet od vyboru informace tykajici se zavazku?“

Takový zákon neznám. Neexistuje. Vaše tvrzení o nemožnosti obdržet od výboru informace se přece nezakládá na pravdě. Jde pouze o to, že jste líná vymoci si ty informace: http://www.portalsvj.cz/…do-dokumentu. Zejména čtěte tam citovaný nález Ústavního soudu II.ÚS 3137/09 ze dne 07.04.2010.

  • Nikdo Vás nenutil kupovat si jednotku v domě, kde nemají právo nahlíženi upraveno ve stanovách. Asi máte ráda rizikové investice.
  • Napsal jsem jasně asi před třemi lety, že neschopnost předložit kupujícímu požadované dokumenty je třeba trestat ukončením jednání s prodávajícím, případně je třeba snížit nabídkovou cenu takového rizikového bytu. Auto také nekupujete, když Vám prodávající neumožní nahlédnout do technického průkazu a do servisní knížky. A to auto je asi desetkrát levnější než byt.
  • Nikdo Vám jako vlastníkovi jednotky nebrání požadovat informace přes právníka či přes soud a požadovat od SVJ úhradu vynaložených nákladů jako způsobenou škodu.
  • Nikdo Vám nebrání, abyste navrhla takovou úpravu stanov, která z poskytování informací učiní výslovnou povinnost právnické osoby. Vždyť je to od roku 2012 formulováno v § 1179 NOZ: http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89….
  • Nikdo Vám nebrání navrhnout stanovy tak, aby SVJ bylo zavázáno platit Vám pokutu pokaždé, kdy Vaši žádost o informaci nevyřídí ve stanovené lhůtě a stanoveným způsobem. Zde jsou potřebné formulace: http://www.portalsvj.cz/…ie-dokumentu.

Vlastníci jednotek jsou většinou tupí osli, kteří dnes odsouhlasují (zcela zbytečně) nové stanovy, ze kterých jsou ale pečlivě vyškrtány zmínky o právu vlastníka na informace. Dokonce se používají nemravné vzorové stanovy, připravené na objednávku SČMBD, které výslovně vlastníkovi zakazují pořizovat si kopie či fotografie dokumentů, které jsou mu předkládány.

I toto jsou schopni si bez protestů schválit!

A bude to platit, protože to je přece čistě soukromoprávní záležitost. Co si schválili, to mají. Kdo se nestará o svá práva, ten o ně přichází. A Vy, pokud si kupujete byt v domě kde mají takové stanovy – byla jste přece varována. Pokud přijdete v takovém SVJ o peníze, je to pouze Vaše riziko, Vaše věc a Vaše rozhodnutí. Věděla jste předem do čeho jdete.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.