Vložil lake, 14. Leden 2016 - 0:55

Směr otevírání dveří je řešen v technických normách: ČSN 73 0802 PBS – Nevýrobní objekty a 73 0833 PBS – Budovy pro bydlení a ubytování. Na tyto normy odkazuje vyhláška 23/2008 Sb. o technických podmínkách požární ochrany staveb, ve svém § 11. Podrobně o tom referuje např. http://www.pozary.cz/…aci-hasicum/.

Pokud jde o uzamykání, podle § 11 vyhlášky č. 246/2001 Sb. platí: „K provedení evakuace osob, zvířat a materiálu a k provedení záchranných prací podle odstavce 1 zajišťují právnické osoby a podnikající fyzické osoby, aby (…) byly trvale volně průchodné komunikační prostory (chodby, schodiště apod.), které jsou součástí únikových cest, tak, aby nebyla omezena nebo ohrožena evakuace nebo záchranné práce, (…).“

  • Toto znění vyhlášky umožňuje, aby pro směr úniku (zevnitř ven) byly dveře zamčeny, je-li možné je při úniku otevírat ručně či samočinně (bez užití jakýchkoliv nástrojů). To může zajistit panikové kování s klikou, nebo s tlačnou lištou.
  • Horší je to s dodržením požadavku, že nesmí být ohroženy ani omezeny záchranné práce (to je přístup zvenku dovnitř). Pojem „neomezit“ znamená, že dveře nesmějí nijak překážet při záchranných pracích. To by prakticky znamenalo, že musí být trvasle otevíratelné i zvenku bez klíče pro okamžitý vstup záchranářů a hasičů.

Snad proto tuto část vyhlášky nikdo nedodržuje, jde-li o hlavní vchodové dveře, a HZS její splnění nikdy nevyžaduje. Alespoň jsem o tom ještě neslyšel.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.