Vložil lake, 3. Leden 2016 - 15:42
  • Jan77 napsal: „Nechť ale každý zváží, zda si takový postup obhájí, pokud se takovou radou bude řídit.“

To je nesmyslné tvrzení. Nikdo není povinen nic „obhajovat“. V právním státě je to přesně naopak: ten, kdo tvrdí, že byl porušen zákon, je povinen to prokázat. V soukromoprávní sféře totiž platí, že svobodné osoby mohou činit vše, není-li to zákonem výslovně zakázáno. Účtování kterékoliv služby pevnou částkou nezakazuje žádný zákon. Není důvod cítit vstřícnou předposranost vůči vrchnosti a poníženě se „obhajovat“.

Vždyť samotný zákon č. 67/2013 Sb. obsahuje úpravu hrazení služeb paušálem! Neexistuje tedy důvod, proč by se například vlastníci jednotek a SVJ nemohli dohodnout na právě takovém hrazení nákladů na některou službu:

67/2013 Sb. § 9 Paušální platba
(1) Částku nájemného a částku za služby lze sloučit do samostatné paušální částky, pokud si to strany ujednají. Jako samostatnou paušální platbu lze rovněž ujednat pouze platbu za poskytované služby. V obou případech platí, že platby za poskytované služby se nevyúčtovávají.
(2) Písemná dohoda o paušální platbě nemusí být uzavřena se všemi nájemci.

Jestliže zákonodárce připouští sjednání paušální platby mezi pronajímatelem a nájemcem bytu, tím spíše je takový způsob možný a použitelný, je-li příjemcem služby vlastník bytu.

  • I kdyby v zákonu č. 67/2013 Sb. neexistoval § 9, i tak by si SVJ s vlastníkem jednotky mohlo sjednat paušální platby. Nezakazuje to přece žádný zákon. Pouhé mlčení zákonodárce není zákaz!
  • I kdyby existoval zákon, který nepovoluje paušální platby u služeb, i tak by si SVJ s vlastníkem jednotky mohlo sjednat paušální platbu na základě ustanovení § 1 odst. 2 NOZ.
89/2012 Sb. § 1
(2) Nezakazuje-li to zákon výslovně, mohou si osoby ujednat práva a povinnosti odchylně od zákona; zakázána jsou ujednání porušující dobré mravy, veřejný pořádek nebo právo týkající se postavení osob, včetně práva na ochranu osobnosti.

Ten, kdo se necítí jako svobodná osoba, kdo se permanentně třese strachy před vrchností, a bojí se i jen uprdnout, aby nepřilákal pozornost Velkého Bratra – ten to samozřejmě může vidět jinak. Pro tyto osoby nejsou mé rady určeny.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.