Vložil lake, 2. Leden 2016 - 20:45
  • Vojtěch napsal: „Vždyť jsem už vysvětlil, že z odst. 1 a 2 § 6 zákona č.67/2013 vyplývá jednoznačně, že SVJ jako poskytovatel služby vytápění rozúčtovává náklady na vytápění …“

Toto je nepravda. Je otravné tyto nesmysly číst. Je otravné na ně odpovídat. Pane Vojtěchu, nic jste nevysvětlil. Váš problém je v tom, že neznáte právo a nejste schopen vyložit jednoduchou právní normu obecného práva. Ustanovení § 6 zákona č. 67/2013 Sb. neobsahuje to, co tvrdíte – výslovný a bezvýjimečný zákaz pro SVJ řešit poskytování služby pomocí pevné ceny (paušální platby) bez rozúčtování.

Protože neznáte ani znění zákona č. 67/2013 Sb., napíšu zde co obsahuje a jak je třeba jej vyložit.

Vaší první chybou je, že se bez důvodu domníváte, že způsob placení služeb pevnou cenou (paušálem) je zakázán. Není tomu tak. Přímo v § 9 zákona č. 67/2013 Sb. je tato možnost výslovně zmíněna:

67/2013 Sb. § 6 Paušální platba
(1) Částku nájemného a částku za služby lze sloučit do samostatné paušální částky, pokud si to strany ujednají. Jako samostatnou paušální platbu lze rovněž ujednat pouze platbu za poskytované služby. V obou případech platí, že platby za poskytované služby se nevyúčtovávají.
(2) Písemná dohoda o paušální platbě nemusí být uzavřena se všemi nájemci.

Z uvedeného plyne, že zákonodárce paušální platbu aprobuje (schvaluje). Podrobněji ji však v zákoně upravuje pouze pro případ nájemního bydlení. Pro vlastnické bydlení neuvádí zákon žádná omezení pro paušální platby. Měl byste si přečíst zákon. A račte vzít v úvahu, že v soukromoprávní sféře je možné vše, co zákon výslovně nezakazuje. Viz § 1 odst. 2 NOZ: http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89#p1.

Pokud jste tedy již porozuměl, jak je to s paušálními platbami, můžeme přejít k dalšímu bodu. Vyložím Vám jaký je skutečný obsah § 6 odst. 1 a § 6 odst. 2 zákona č. 67/2013 Sb. Ustanovení § 6 má již v nadpisu uvedno „Rozúčtování“. I z obsahu tohoto ustanovení je zřejmé, že je použitelné pouze v případě, kdy dochází k rozúčtování nákladů. Jestliže však k rozúčtování nákladů nedochází (jako je tomu v případě podle § 9 zákona), pak samozřejmě platí, že § 6 se nepoužije.

Shrnuji, že panu Milanovi jsem správně poradil, aby byly sjednány dvoustranné smlouvy mezi poskytovatelem služby a odběrateli. Ve smlouvách bude stanovena pevná cena (paušální platba) podle dohodnutého ceníku, tedy bez rozúčtování. Musíte připustit, že když zákon toto řešení umožňuje u nájemního bydlení, tím spíše je stejný postup přípustný u vlastnického bydlení.

Pokud se domníváte opak, uveďte (citujte) kde v zákonu č. 67/2013 Sb. je uveden výslovný zákaz takového postupu.

Jako bonus pro pana Milana platí, že pokud v domě prokazatelně nedochází k rozúčtování, v souladu s vyhláškou č. 194/2007 Sb. nevznikne povinnost nainstalovat stanovená měřidla ani indikátory. A o to přece tazateli šlo.

Skutečnost, že v domě nedochází k rozúčtování služby, může SVJ v případě potřeby prokázat právě těmi písemnými dvoustrannými smlouvami o dodávce služby za předem sjednanou cenu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.