Vložil lake, 29. Prosinec 2015 - 2:27

Podle § 15 NOZ platí, že právní osobnost je způsobilost mít v mezích právního řádu práva a povinnosti. Je známo, že právnická osoba SVJ(2000) je upravena jiným zákonem a má odlišná práva a povinnosti od právnické osoby SVJ(2012).

Podle § 16 NOZ platí, že právní osobnosti ani svéprávnosti se nikdo nemůže vzdát ani zčásti; učiní-li tak, nepřihlíží se k tomu. Zákon tedy výslovně zakazuje právnické osobě, aby změnila svou právní osobnost.

Soud by tedy měl posoudit změnu stanov jako zakázané jednání, ke kterému se nepřihlíží (= je nulitní, neplatné od samého počátku). K tomu viz důvodová zpráva k § 1 NOZ.

Je-li některá část stanov nulitní, můžete na to upozornit prokazatelně jak právnickou osobu, tak ostatní dotčené osoby (vlastníky jednotek v domě). Tím bude postaveno najisto, že se podle absolutně neplatných částí stanov nehodláte řídit a že příslušná (nulitní) ustanovení stanov nemohou vůčí vám být uplatňována ani přímo, ani nepřímo.

Další možnost by byla obrátit se na soud a návrhem, aby soud určil, že absolutně neplatná (nulitní) ustanovení stanov nemají pro Vás právní účinky. V tomto případě ovšem musíte prokázat právní zájem. To jest: nové stanovy musí nějak zasahovat do vašich práv, nebo vám ukládají nějakou novou povinnost v rozporu se zákonem.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.