Vložil Poznamka (bez ověření), 24. Prosinec 2015 - 2:28

SVJ by na ně mělo odkázat, až Vám bude prokazovat důvod … – důvod, účel, název položky jsou tentýž charakteristiky nároku proč SVJ chce od vlastníka peníze. Někdy ta položka je nákladem jednoho druhu (např. odvoz odpadu) jindy může být skupinová typu „ostatní…“. Co to znamená „prokázat důvod“? tj. že bude existovat takový druh nákladu (-ů)? Máme smlouvu na odvoz odpadu, je to ten důkaz důvodu?
Je-li příslušné usnesení neurčité či nesrozumitelné – je to relativní charakteristika a pro koho je …? Usnesení schvaluje: pro příští rok očekávané náklady odvozu odpadu za SVJ ve výši 35 800,– Kč. Je to určitý a srozumitelný, jistěže ne, protože to číslo je výstupem aplikace rozpočtové metody a to bude „určitý a srozumitelný“ až Vám to někdo vysvětlí a druhá strana to pochopí. Takže „usnesení neurčité či nesrozumitelné“ nemusí znamenat vůbec nic.
jaký konkrétní účel je částka určena, ale také jaké je datum použití částky. – položka předpisu platby vyjadřuje nárok (pohledávku SVJ vůči plátci-vlastníkovi) kolik peněz má uhradit na běžný účet. Na účtě BÚ peníze nejsou „značkovány“ od koho a na co mají být použity. Budou sloužit na úhradu závazku SVJ. Rozpočtujeme-li nárok na opravu nevím předem, že někdo rozbije okno na chodbě, kdy, kdo a za kolik to opraví. Ale to jsou již atributy užití zdroje z nároku. Předepisuji pro příští rok nárok na opravy nepředvídatelných poškození 120 tis. jako v loni a z poznatku, že tento stav je cca konstantní. Jiná situace je u TZ a finančně náročných akcí péče, kde náklad v minulosti nebyl ale nyní bude a mohu odhadnout kdy bude akce realizována a kolik to bude stát. Mimo těchto údajů je třeba i schválit samotnou akci podle schvalovacích procedur.
Ty minusy jsou tam proto, že proces tvorby předpisu plateb je popsán zmateně a nepřesně a je nezodpovědné, že vlastníci by již iniciovali na základě toho soudní kauzu pro neuznání předpisu plateb. To že vlastník něčemu nerozumí a frázovitá proklamace o neurčitosti a nesrozumitelnosti ještě netvoří soudní případ, ale vlastník by měl vědět co a proč je tam něco špatně.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.