Vložil lake, 21. Prosinec 2015 - 22:46

Jste všichni dokonale popleteni. Vůbec netušíte, co činíte, a jaké to má právní následky.

O vytvoření nové jednotky ze společné místnosti domu se nehlasuje na shromáždění SVJ(2000)!!! Vždyť společenství je pouhý sluha. V tomto případě je nutné sjednat smlouvu o výstavbě, která v katastru nahradí dosavadní prohlášení vlastníka budovy. A smlouvu o výstavbě musí podepsat všichni vlastníci jednotek, přičemž jejich podpisy musí být na jedné listině.

Je vyloučeno změnit vlastnické vztahy bez podpisu vlastníka na listině. Naprostou pitomostí je tvrzení, že spoluvlastníka lze obejít prostě tak, že se tři měsíce počká. Nesouhlas spoluvlastníka lze obejít pouze jediným způsobem – rozsudkem, kterým soud nahradí chybějící souhlas spoluvlastníka svým rozhodnutím.

Pokud se popletení členové výboru domnívají, že se změna spoluvlastnictví „odhlasovala“, pak se mýlí. Podpisy na smlouvě o výstavbě nelze „odhlasovat“. Ty musí vzniknout podpisem listiny.

Na shromáždění se odhlasovalo něco úplně jiného, než se všichni mylně domníváte. Odhlasovalo se pověření pro SVJ, aby tato právnická osoba zahájila kroky k přípravě změny vnitřního uspořádání domu. SVJ má tedy právo na úhradu všech účelně vynaložených nákladů, vynaložených na přípravu akce, a to i v případě, že se výsledek nedostaví (když jeden z vlastníků jednotek odmítne ve finále podepsat smlouvu o výstavbě).

K tomu viz obecná ustanovení NOZ o příkazu a o právu příkazníka na odměnu. A ještě něco: Jestliže vlastník jednotky rozjetou akci zmaří na poslední chvíli, mohou ostatní vlastníci jednotek po něm požadovat náhradu škody.

Poslyšte, vždyť jde o nekomplikovaný případ z oblasti jednoduchého práva.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.