Vložil Zevla, 2. Leden 2016 - 11:23

Nejdříve přeji hodně především zdraví do nového r.2016.

A nyní k věci samotné:

už nám vše pracuje tak, jak pracovat má. Takže z tohoto hlediska je vše OK.

Abych to vysvětlil, popíši, jak ten radiový odpočet asi pracuje (píši asi proto, že nikde jsem nenašel podrobnější informaci o funkci dálkového odečtu, ale dal jsem si to dohromady z různých dílčích poznatků a empirických zkušeností a hlavně na základě mých dlouholetých zkušeností, protože jsem 21 roků pracoval jako projektant měřících systémů (řízených počítači) v Metře Blansko).

Pokud si pořídíte radiový odpočet (na IRTN už jej máte, na vodoměry (pokud jste si nechali namontovat vhodný typ od fy ISTA-CZ) se dají doplnit), do domu vám ISTA dodá takovou krabičku (Memonic) s baterií a SIM kartou. Nějakou dobu po montáži a aktivaci těch radiomodulů se to vše spolu synchronizuje a pak už to začne fungovat. Vždy jednou za týden si memonic načte z radiomodulů hodnoty za posledních 7 dnů a odešle je (přes GSM – proto ta SIM karta) na server do fy ISTA. Tam až dojde k zápisu do databáze, jakmile se to v ní objeví (vy máte přes jméno a heslo do ní přístup), poslední den s hodnotou je o 2 dny dříve. Např.: nové hodnoty se mi v datech objevily poprvé včera (1.1. večer), poslední přečtené hodnoty jsou z 30.12..
Mnou popsané problémy nastaly asi proto, že když jsme nechali vodoměry doplnit (3.11), tak jak se ten systém sesynchronizovával, tak se změnil den, kdy memoni ta data shromažďuje a odesílá. Před tím to bylo vždy v úterý nyní je to v pátek.

Jinak do dat pro rozúčtování dáme údaje ze 17.12. proto, že ten den v domě dělali odečet patního vodoměru i vodaři a ten jejích údaj bude jako konečný na faktuře. A samozřejmě chceme, aby termíny odečtů jejich a našich se co nejvíce shodoval. Již dnes vím, že rozdíl mezi součty bytových vodoměrů a hodnotou z patního vodoměru za r.2015 činí 3,5 % (nula to nikdy nebude !).

Snad to takto stačí, máte-li popř. další dotazy, klidně napište. Ale vidím, že asi moc SVJ radioodečty nepoužívá, nebo pokud ano, je jim vše asi velmi jasné a neprožívají to tak, jako já.
My dali dokonce vlastníkům možnost, jak si mohou správnou funki odečtů vyzkoušet: vyzvali jsme je, aby si kterýkoliv den odečetli hodnoty, se jménem a datem odečtu nám to hodili do schránky společenství a až jsme měli hodnoty z radioodečtů, doplnili jsme jim je tam, oskenovali jsme si to (pro archvní účely) a hodili to do jejich schránek. Z 32 BJ to využilo 6 lidí (čekal jsem větší zájem), vše to sedí (až na malá rozdíly dané tím, že oni to v tom dni odečetli v čase T1 a memonic odečítá v čase T2, nevím jakém – domnívám se, že někdy před půlnocí.

Zdravím, Zevla

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.