Vložil Evžen (bez ověření), 18. Prosinec 2015 - 15:12

Omlouvám se za záměnu § 7 s § 9 ZDP. Tak tedy u ubytovacích služeb (tj. u vašich krátkodobých pronájmů bytů) podle 2326 NOZ je třeba danit podle § 7 ZDP (příjmy ze samostané činnosti) vč. sociálního a zdravotního pojištění, což je méně výhodné proti běžnému nájmu podle § 2235, kdy se příjem zdaní podle § 9 ZDP a neplatí se z něho zdrav. a sociální pojištění (ten ale nelze u krátkodobých nájmů uplatnit viz. odst.2 § 2235).

Potřeba živnostenského oprávnění vyplývá pro „ubytovací služby“ ze Živnostenského zákona.

K vašemu dotazu ohledně právního postavení spoluvlastníka. V DZ je k § 1178 uvedeno: " Vlastník jednotky musí mít možnost seznámit se, kdo jsou ostatní vlastníci jednotek a kdo jsou nájemci v domě. To je odůvodněno jednak jeho právním postavením spoluvlastníka společné nemovité věci, jednak nutností umožnit mu řádnou péči o jeho vlastní majetek."

Zda se ohlašovací povinnost bude vztahovat i na vašeho milence musíte vědět vy podle toho, jestli bude patřit do osob definovaných v § 1177.

Ke ztížení stejných práv jinému vlastníkovi může dojít např. tím, že ostatní vlastníci by v platbách, jejichž výše závisí na počtu osob užívajících byt. měly zahrnuty všechny osoby dle § 1177, kdežto vy byste osoby, kterým opakovaně pronajímáte byt, nenahlašovala a zahrnuty byste je v těchto platbách tedy neměla.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.