Vložil Anonymous, (bez ověření), 5. Prosinec 2015 - 23:59

Paní Klainová, na svých stránkách uvádíte toto: "Vyúčtování dlouhodobých záloh by mělo být samozřejmostí. Mnozí členové výborů SVJ si mylně myslí, že nejsou povinni vlastníky informovat o stavu a pohybu dlouhodobých záloh. Jsou. A navíc, rozhodne-li tak shromáždění, měly by být nevyčerpané zálohy s vlastníky jednotek i vypořádány. To neplatí v případě změny vlastníka.

Problém s vypořádáním neuhrazených záloh může nastat, pokud má SVJ ve schválených stanovách povinnost převést nevyčerpané zálohy do příštího roku, tak, jak to bylo v již zrušených vzorových stanovách."

Zálohy jako takové by se snad měly vyúčtovat vždycky. Proč se domníváte, že by o tom mělo rozhodovat shromáždění. Vyúčtování by snad mělo být samozřejmostí, vždyť jsou to zálohy. Otázka zní, po jaké době dlouhodobé zálohy vyúčtovat. Snad po ukončení akce, domnívám se. Ale např. u nás svj každý rok běžné opravy zařadí do oprav dlohodobých (např. nalepení odpadlých obkládaček) a vybírá další a další peníze, nic nevyúčtuje.

Dále uvádíte, že „Problém s vypořádáním neuhrazených záloh může nastat, pokud má SVJ ve schválených stanovách povinnost převést nevyčerpané zálohy do příštího roku,“. To znamená, že vlastníkům zálohy vlastně nikdy nevyúčtuje. No ale vždyť jsou to zálohy. Takže zálohy na věčné časy, tyto zálohy nikdy nebudou vyúčtované? Chápu to správně? No a co pak s tím, vždyť je to obírání vlastníků o peníze, je to sprosté okrádání. Lze navrhnout do programu schůze odhlasovat změnu a v případě přehlasování obrátit se na soud a domáhat se změny pravidel, tedy domáhat se vyúčtování dlouhodobých záloh soudní cestou?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.