Vložil ivanq, 11. Prosinec 2015 - 21:59

Statutární orgán často předkládá vlastníkům jednotek ke schválení návrh na zvýšení příspěvku na správu domu a pozemku následovně: „Současný stav je 15 Kč/m2, navrhujeme zvýšit tento příspěvek na 25 Kč/m2, tj. navrhujeme jeho zvýšení o 10 Kč/m2. Kdo je pro?“

Vzniká zdánlivě logická otázka: Kolik hlasů je zapotřebí k odsouhlasení tohoto návrhu? Dovolím si tvrdit, že takto položená otázka je zavádějící a nemá jednoznačnou odpověď. Někdy může stačit souhlas většiny přítomných vlastníků, jindy bude nutná kvalifikovaná většina a jindy bude nutný souhlas všech vlastníků. Záleží totiž na tom, co se bude ze schvalovaného příspěvku financovat.

Dejme tomu, že v domě s 1200 m2 podlahové plochy výbor plánuje výměnu radiátorů ÚT za 300.000.- Kč , kterou chce realizovat za 3 roky. Výbor by v takovém případě měl předložit ke schválení návrh na realizaci díla Výměna radiátorů a zároveň s tím návrh na nutné zvýšení příspěvku na správu o 7 Kč/m2 měsíčně na dobu 36 měsíců. Protože se jedná o opravu, stačil by souhlas většiny přítomných vlastníků. Kdyby se jednalo o něco jiného, třeba o větší změnu stavby, byl by požadovaný počet hlasů „pro“ vyšší. (viz §1206, § 1132, §1133 NOZ a § 1214 při rozhodování mimo zasedání.)

Návrh na zvýšení příspěvku musí tedy přicházet současně s návrhem na provedení díla, které z toho bude financováno. Rozumný vlastník nikdy neodsouhlasí zvýšení příspěvku na správu bez jeho zdůvodnění v Rozpočtu Společenství nebo v Reserve Study.

ivanq.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.